Заплатите на спортистите рязко падат заради пандемията от коронавирус, но

...
Заплатите на спортистите рязко падат заради пандемията от коронавирус, но
Коментари Харесай

Шампион ще получава по $1 млн. за час игра

Заплатите на спортистите внезапно падат поради пандемията от ковид, само че ненадейно настъпи поврат. В света на спорта бе подписан най-големият контракт в историята – за половин милиард $! А негов собственик стана играчът по американски футбол от „ Канзас Чийфс “ Патрик Махоумс. Той ще получава по 1 милион $ за един час прекаран на терена!

24-годишният Патрик Махоумс играе на поста куотърбек, основна позиция в този спорт. С други думи извършва ролята на „ диспечер “ – подава топката и управлява играта. Винаги куотърбекът работи в тясна връзка с треньора. Именно с тези състезатели наставниците въплъщават своите хрумвания на терена. И може да се назова, че куотърбеците са играещи треньори. Затова получават и луди пари, много повече от всички останали. Сред звездите на този пост са Том Брейди, Дрю Бриз, Пейтън Менинг. Но Махоумс има всички шансове да ги задмине. През предишния сезон той изведе тима си до шампионската купа и взе наградата за най-полезен състезател. А статистиката демонстрира, че единствено за 2 година е направил 38 паса за тъчдаун. И, в случай че резервира същото движение, след края на контракта си, ще има 532 „ голови паса “, впечатляващ индикатор!

А контрактът му е неповторим освен поради сумата, която ще получи - $503 млн. за 10 години.

В американския футбол междинната дълготрайност на кариерата е 6-7 година Куотърбеците обаче играят повече, тъй като имат минимум физическо амортизиране по време на мач. Тези състезатели ги пази целият тим, с цел да могат да направя най-точната асистенция.

Самият Патрик обаче е предпазен и от изискванията на контракта. Първо, и да получи контузия в първия сезон, обезпечено ще прибере $140 млн. Така, даже да не играе, ще влезе в стотицата на най-скъпоплатените футболисти в света. Освен това, Мохоумс не могат да го трансферират в различен тим без негово единодушие. Или с други думи, Патрик самичък взема решение ориста си в отбора.

Предишният рекордьор по този индикатор бе боксьорът Флойд Мейуедър, който парафира с Showtime за $450 млн. А през март 2019-а бейзболистът Майкъл Траут подписа галактически за този спорт договор за 430 $млн. за 12 година

В тази ранглиста футболните звезди Леонел Меси и Кристиано Роналдо са надалеч обратно, въпреки че в европейския спорт няма процедура да се подписват толкоз дълготрайни контракти. Специално за футболисти 4-5 години се считат прекомерно дълги, като множеството са за 2-3 година Но даже и да се обмислен всичките пари, които двамата колоси на актуалния футбол са проработили за 10 година, те не могат да се сравнят с приходите на Махоумс. Според авторитетното издание „ Форбс “ за 17 година Роналдо е натрупал $650 млн., а Меси – 605 за 15 година Средно взето това е по-малко от 503-те милиона $, които Патрик ще вземе за 10 година

И без значение че класическият футбол се счита за спорт №1 в света, в топ 100 на най-големите контракти влизат най-вече спортисти, подписали с американските лиги.

А с цел да доближи Роналдо до тези 503 млн. $, да вземем за пример, той би трябвало да играе още съвсем 15 години в „ Ювентус “ при сегашната му заплата от 30 млн. евро на сезон.

На главозамайващия контракт реагираха даже звездите в НБА. Така да вземем за пример, водачът на „ Далас “ Лука Дончич разгласи, че към този момент ще се обръща към Патрик със „ сър “.

„ Напълно справедливо, пич! - пък разгласи Трей Янг, играчът на „ Атланта “. - Не пускай педала от газта! Между другото, идващият път като се срещнем, обядът е за твоя сметка. “

А измежду най-забавните коментарии бе този на легендата Леброн Джеймс: „ Дай ми 5 $ назаем, Патрик!”

“Труд”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР