Заплатите на сервитьорите достигат до 2000 лева, за камериерки -

...
Заплатите на сервитьорите достигат до 2000 лева, за камериерки -
Коментари Харесай

2000 лева за сервитьори по морето, 1500 лв. - за камериерки


Заплатите на сервитьорите доближават до 2000 лв., за камериерки - 1500 лева

Пред прага на летния сезон туристическият отрасъл към момента изпитва дефицит на личен състав. Най-голямо търсене има на камериерки, готвачи, сервитьори и бармани. Дефицитните позиции допускат и по-атрактивно възнаграждение.

Хотелиерството и ресторантьорството е измежду икономическите действия с най-голямо нарастване на работната заплата към края на 2021 година, сочат данните на Национален статистически институт. Статистиците означават растеж от 19 на 100. Основната причина е хроничният дефицит на фрагменти, който съпътства бранша от няколко години насам.

„ Тази година оповестяването на работните места в областта на туризма стартира по-рано. Още в края на февруари месец ние започнахме да получаваме поръчки от работодатели, които обявяваха свободни работни места за наемане, въпреки и през май месец – началото на май или началото на юни”, изясни Северина Савова, шеф на Бюрото по труда в Добрич.

По Северното Черноморие най-търсен е почистващият и обслужващ личен състав.

„ Тази година набираме камериерки, сервитьори, готвачи, бармани. Ще ги мотивираме с положително отношение, естествени заплати и работа в добър колектив. Примерно един помощник-готвач стартира да кажем от 1000 – 1100 и към този момент нагоре”, добави Румен Михайлов, шеф на хотелската част в „ Бялата лагуна”.

„ Имаше разгласи от порядъка на 1500, 1800 лева на база това, което имаме оповестено и въпреки всичко заявено от работодатели”, сподели още Савова.

Заплатите на сервитьорите могат да доближат и до 2000 лева, прецизира Савова, като всичко е въпрос на договаряне. Работодателите в огромните комплекси се стремят да привлекат и камериерки с атрактивно възнаграждение.

„ Тази година. заплатата е 1350 лева бруто, което мисля, че е една естествена заплата за България в момента”, сподели още Михайлов.

Възнаграждението от 1500 лв. чисто за камериерка не е фантазия, декларират от Албена.

„ Много е значимо хората да са осведомени с офертата в елементи, т.е. дали става въпрос за шестдневна работна седмица, за какъв брой часове и какво тъкмо се включва в работата, тъй че може да се получи такава заплата – естествено, тя би трябвало да се изработи”, разяснява Велина Гюмова, старши управител продажби в КК „ Албена”.

В по-малките обекти за настаняване обаче, не се чака такова атрактивно възнаграждение.

„ Ако някои сътрудници сега нямат благоприятни условия да намерят личен състав, може и да оферират такива заплати. Ние персонално не сме плащали такива. За мен персонално не е реалистично такава сума да си позволим, по простата причина, че няма по какъв начин да покрием такива разходи”, счита Христо Желев, шеф на хотел в Балчик.

„ Нормалните заплати за камериерки са някъде към 800 лева чисто, като естествено може към това да има спомагателни бонуси, които да бъдат свързани с ваучери за храна”, добавя шефът Пламен Козарев.

В множеството от обявите за сезонни служащи в туризма попадат ваучери за храна по 80 лева месечно, безвъзмезден превоз до работното място или настаняване в база на работодателя. В последните години неналичието на фрагменти у нас беше обезщетена с вносна работна ръка. Това лято бизнесът ще разчита на украинските бежанци.

" Специално в моя хотел имам към 30 индивида, които имат предпочитание да стартират работа. Това са главно дами, само че просто срещаме усложнения с това, че децата би трябвало да бъдат на детски градини – първо това би трябвало да устроим, с цел да може те да бъдат свободни и да могат да работят, само че има огромно предпочитание да стартират работа”, споделя още Козарев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР