Заплатите на работещите във ВиК сектора са най-ниските в публичната

...
Заплатите на работещите във ВиК сектора са най-ниските в публичната
Коментари Харесай

Искри в парламента между шефа на КЕВР и Мая Манолова за цената на водата

Заплатите на работещите във ВиК бранша са най-ниските в обществената сфера, установяваха ръководителят на КЕВР Иван Иванов и депутати от ГЕРБ-СДС по време на чуването в Народното събрание, поискано от " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

Начинът да се подсигурят средствата на работещите там е да се увеличи и цената на водата, уточни Иванов. Той посочи, че 35% на 100 от служащите във ВиК получават минималната заплата, а междинното месечно заплащане е под 1200 лева при междинна работна заплата в страната към 1500 лева

 КЕВР ще отхвърли настояванията на операторите за огромно повишаване на водата Виж още

По думите на Иванов, в случай че се изпълнят бизнес проектите на сдруженията в границите на 5 години, заплатите ще догонят междинните в страните.

" Голяма част от заетите в тях работят на минимална заплата. Нещата би трябвало да се трансформират, тъй като другояче ще се окажем в обстановка, когато няма да имаме работна ръка даже за спешните поправки ", предизвести ръководителят на КЕВР.

" Начинът да се покачат средствата на работещите там е да се увеличи и цената ", заключи той.

Мая Манолова отвърна, че заплатите на служащите във ВиК са ниски, тъй като " партийните калинки " на ГЕРБ са ги източили.

Двамата с Иванов още веднъж размениха остри реплики поради нейното гледище да бъде заменен от поста, тъй като не брани интереса на потребителите.

Той се отбрани и й предложи да си уточни индивида, който да извърши " заветната й фантазия " да не подвига никакви цени във водния и енергийния бранш. Манолова отвърна, че в действителност на председателското място в КЕВР би трябвало да седне специалист, който да бъде задоволително самоуверен, с цел да управлява ВиК-дружествата. Докато течеше разговорът с шефа на КЕВР, от Движение за права и свободи и ГЕРБ упрекнаха Манолова в популизъм.

" Кое е популизъм? Да искаш в 21- век да имаш вода, от чешмата ти да не тече тиня или нездравословни субстанции, както е в Хасково? Да искаш против високата цена на водата да получаваш най-малко вода? Това не е популизъм, това е обикновено искане на българските жители ", отвърна Манолова.

" Вие от ГЕРБ ги съсипахте сдруженията, вашите фрагменти ги източиха. И да, аз също съм обезпокоена от ниските заплати във ВиК бранша, упорствала съм за промяна на администрацията, тъй като там са добре ситуирани калинките на предходните ръководещи, които хал хабер си нямат. И какъв е резултатът - хората нямат вода ", продължи с офанзивите Манолова.

" Как, бе, господин Иванов, вие в КЕВР определихте индикаторите на цената на водата, които ще въздействат след 5 година, вие да нямате кристална топка? ", възмути се депутатката. Нямаме желание да концесионираме сдружения, само че имаме желание да търсим отговорност на тези, които разсипаха бранша ", закани се Манолова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР