Заплатите на магистратите и служителите да се увеличат с 15%

...
Заплатите на магистратите и служителите да се увеличат с 15%
Коментари Харесай

Добра новина! 15% ръст на заплатите на магистратите и служителите от 1 април

Заплатите на магистратите и чиновниците да се усилят с 15% от 1 април, а тези на младшите съдии, младшите прокурори и младшите следователи – с 16% от 1 януари тази година. Това реши през днешния ден Висшият правосъден съвет. Предвижда се и растеж на парите за сан.

С тази актуализация главните хонорари на висшите съдии и прокурори и следователите от Националната следствена работа стават 6914 лева при сегашните 6012 лева,пише Лекс бг

Магистратите на апелативно равнище ще получават 5720 лева (сега 4974 лева.), съдиите и прокурорите в столицата ще вземат 5115 лева (4448 лева.), а възнаграждението на сътрудниците им от останалите окръжни съдилища и прокуратури става 4729 лева (4112 лева.).

Заплатите на магистратите от Софийския областен съд и от Софийската районна прокуратура ще бъдат 4154 лева, вместо сегашните 3612 лева, а на сътрудниците им от страната – 3731 лева при 3244 лева

Възнагражденията на младшите магистрати се усилват с 16% от 1 януари и те към този момент ще получават 3471 лева, до момента вземаха 2992 лева В плана за бюджет на правосъдната власт за 2023 година Висш съдебен съвет беше планувал растеж на техните заплати с 15. 6%.

Освен главните хонорари, има нарастване и на парите за сан.

За първи сан магистратите ще получават 360 лева вместо 310 лева, за втори – 500 лева при 430 лева в този момент, а за трети – 570 лева вместо 490 лева

При чиновниците има пет ранга, като най-високият е първи. В момента за него те получават 300 лева, а в този момент ще вземат 345 лева Парите за втори сан към този момент ще са 270 лева при 230 лева в този момент, за трети сан – 180 лева вместо 160 лева, за четвърти – 130 лева при 110 лева в този момент, а за пети – 75 лева вместо 60 лв..

15-процентният растеж на заплатите не е този, който планува Висш съдебен съвет в плана си за бюджет за тази година, където заложи 20%. Основният мотив за това е високата инфлация.

Народното събрание обаче поддържа предлагането на Министерството на финансите и одобри по-нисък размер на правосъдния бюджет. Висш съдебен съвет изиска 1 192 646 000 лева, само че депутатите дадоха 1 087 529 000 лева, каквито средства беше планувал финансовият министър Асен Василев.

При разискване на предлагането на Василев, кадровиците показаха, че заложените от МФ средства ще стигнат за нарастване на заплатите с 10% и то от 1 април 2023 година, а не както Висш съдебен съвет желае – от 1 януари т. година (виж още тук).

Освен нарастването на заплатите, Висш съдебен съвет през днешния ден реши да се изплати разликата в парите за облекло на чиновниците. По закон чиновниците получават до две средномесечни заплати в бюджетната сфера. През март Висш съдебен съвет дефинира чиновниците да получат 3085 лева за облекло, което съставлява 78% от цялостния размер – 3938 лева Тогава кадровиците обявиха, че разликата от 853 лева ще им бъде изплатена след приемането на бюджета за 2023 година

Днес стана ясно, че средства има и Висш съдебен съвет указа на административните ръководители да изплатят въпросната разлика от 853 лева на чиновниците.

Наред с това има и близо 27. 5 млн. лв. за погашение на спомагателни хонорари за натовареност (чл. 233, алинея 6 от ЗСВ).

След като Пленумът на Висш съдебен съвет гласоподава нарастването на заплатите, двете колегии се събраха изключително, с цел да одобрят класификаторите на длъжностите в администрацията на съдилищата и прокуратурата с новите хонорари.

В Съдийската гилдия още веднъж беше подложен въпросът за заплатите на деловодителите и секретарите. Олга Керелска означи, че те не престават да бъдат ниски спрямо някои други, да вземем за пример тази на правосъдния админ.

С 15% растеж деловодителите и секретарите ще получават 1466 лева, което е малко, стана ясно от думите на Керелска. Тя прикани нарастването да не бъде еднообразно за всички, а да се подходи персонално и заплатите на тези чиновници да се „ вдигнат “ още. „ Всички знаем какъв брой са значими за нашата работа “, сподели тя.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков се съгласи с нея, като добави, че възнагражденията на деловодителите и секретарите са доста изостанали и Висш съдебен съвет би трябвало да търси други варианти за нарастване в границите на бюджета.

Що се отнася до правосъдните админи, той съобщи, че техните заплати са избрани в Закона за правосъдната власт и са 80% от възнаграждението на арбитър в съответния съд.

Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев, който е и ръководител на бюджетната комисия, на собствен ред съобщи, че всичко е обвързано със заплатите на основния секретар и правосъдния админ, чиито хонорари са избрани в Закон за съдебната власт. Той добави, че за 2023 година правосъдната власт е получила бюджет със 105 млн. лв. по-малко, в сравнение с заложи Висш съдебен съвет. Магдалинчев сподели още, че с днешния растеж ще се усили и базата, която ще послужи за актуализация на заплатите за 2024 година

Даниела Марчева обаче означи, че е от компетентността на Пленума да дефинира възнагражденията на деловодителите и секретарите.

Керелска настоя да се намерения за нарастване на възнагражденията на деловодителите и секретарите, на което Магдалинчев ѝ отвърна, че ще я предложения на съвещанията на комисията през септември, когато ще се изготвя план на бюджет на правосъдната власт за 2024 година А шефът на Върховен административен съд на собствен ред ѝ насочи друга покана – да участва на срещите с представителите на изпълнителната власт и да ги убеди да дефинират по-голям бюджет.

Керелска отговори, че никого няма да убеждава, тъй като става дума за систематизиране на към този момент гласувания бюджет, а не за неговия размер.

В последна сметка Семеен кодекс поддържа смяната в класификатора, единствено Керелска гласоподава „ срещу “ по-високите заплати на основния секретар и на правосъдния админ.

Въпросът за по-високи хонорари за деловодителите и секретарите не се слага за първи път, само че досега Висш съдебен съвет не е направил нищо по въпроса.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР