Заплатите на имамите би трябвало да се увеличат от следващия

...
Заплатите на имамите би трябвало да се увеличат от следващия
Коментари Харесай

Главното мюфтийство: Заплатите на имамите ще се повишат с 20%

Заплатите на имамите би трябвало да се усилят от идващия месец с 20% и да доближат минималната работна заплата в страната. Това сподели в изявление за bTV Radio основният секретар на мюфтийството Джелал Фаик.

Решението за нарастването е взето при започване на февруари, само че първият транш от дотацията се чака този месец. Това ще разреши през май нарастването да стане факт, стана ясно от коментара на Фаик.

Промените в Закона за вероизповеданията предвиждаха първо да се опростят задълженията на мюсюлманското изповедание в размер на над 8 млн. лв.. След като обаче това провокира публично неодобрение, ръководещите взеха решение да разсрочат задълженията.
ГЕРБ предлага разсрочване до 10 година на задълженията на мюфтийството След публичен напън ръководещите се отхвърлиха да опростят над 8 млн. лева на вероизповеданието
Главният секретар на мюфтийството уточни, че приветстват решението на Народното събрание. Той дефинира като „ спекулации “ изказванията на началника на кабинета на ръководителя на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев – Николай Панков, че мюфтийството разполага с 4700 парцела и доходи от над 30 млн.лева годишно от наеми и ренти. Според Фаик приходите им от аграрни земи и вакъфски парцели са към 3 млн. лв. годишно.
Турското Министерство на външните работи: Злонамерени кръгове пробват да навредят на другарството с България Коментарът на представителя Хами Аксой беше във връзка отзвука у нас на изказването на Чавушоглу, че Турция се е намесила при измененията на българския Закон за вероизповеданията
Фаик отхвърли да разяснява изявлението на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че от Анкара са се намесили при приемането на законодателните промени. Но добави, че доколкото знае, преводът на изявлението не е бил верен.

Главният секретар акцентира, че мюфтийството е предварителна защита против навлизането на радикални детайли в страната. Ако тези задължения бяха опростени, щеше да е още по-добре, само че и този вид с разсрочването е допустим, уточни Фаик.

Той добави, че заплахата не е спряла, само че разсрочването ще даде опция на мюфтийството да се концентрира върху работата си, а не да мисли за финанси.

Цялото изявление очаквайте довечера във „ Важното, казано на глас “!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР