Заплатите на депутатите нарастват с 477 лв. Причината за това

...
Заплатите на депутатите нарастват с 477 лв. Причината за това
Коментари Харесай

Заплатите на депутатите с рекордно увеличение

 Заплатите на депутатите нарастват с 477 лева Причината за това е, че те взимат по три междинни заплати в публичния бранш за последния месец от всяко тримесечие. През декември междинната заплата в публичния бранш е 1628 лева, което е със 159 лева повече по отношение на септември, оповестиха от Национален статистически институт, представени от " Труд ".

В резултат главната месечна заплата на депутатите става 4884 лева Допълнително те взимат пари за стаж, както останалите жители на страната, и по-високи заплати за присъединяване в парламентарни комисии. Освен това депутатите взимат по още две трети от главната си заплата, с които да заплащат на сътрудници, консултанти и специалисти. Решението по какъв начин да бъдат употребявани тези пари се взима от парламентарните групи.

Депутатите, които вземат участие в парламентарни комисии, ще взимат съществена заплата от 5372 лева, а ръководителите на комисии - 6593 лева Възнагражденията на членовете на комисии нарастват с близо 525 лева, а на ръководителите - с 644 лева

Председателят на Народното събрание ще взима главно заплащане от 7570 лева, което е растеж с близо 740 лева по отношение на предходното тримесечие. Основната заплата на министрите нараства с 620 лева до 6349 лева А президентът ще взима главно заплащане от 9768 лева, което е с 954 лева повече от предходното тримесечие.

Заплатите в страната не престават да нарастват макар рецесията, подбудена от ограниченията против Covid-19. Средната заплата в страната за декември е 1468 лева, което е с 8,8% повече от същия месец на миналата година, оповестиха от Национален статистически институт. За разлика от други години, когато възнагражденията нарастваха във всички браншове на стопанската система, през 2020 година обстановката е друга. В редица браншове има сериозен растеж на заплатите, а в други, които пострадаха най-вече от Covid-19, има спад.

Най-голямо е понижението на възнагражденията в бранша “Хотелиерство и ресторантьорство " - с 18%, където за декември междинната заплата е единствено 643 лева В този бранш има и най-вече уволнения. През декември наетите по трудово и служебно правно отношение са 2,23 млн. души, като поради рецесията те понижават с 60,3 хиляди по отношение на същия месец на миналата година. За година заетите в бранша “Хотелиерство и ресторантьорство " понижават с 25 хиляди души. В сферата на културата, спорта и развлеченията заплатите са намалели с близо 20% за година и за декември са приблизително 976 лева Намаляват заплатите и в селското стопанство - с 6% до 969 лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР