Заплати от 5 000 лева и ръст от 10% в

...
Заплати от 5 000 лева и ръст от 10% в
Коментари Харесай

Кои са секторите със заплати от 5000 лева

Заплати от 5 000 лв. и растеж от 10% в секторите с най-високи приходи. Темата разясниха икономическият консултант към Българската стопанска камара доцент Щерьо Ножаров и HR специалистът от JobTiger Кристиян Петков в студиото на „ Твоят ден “ по NOVA NEWS.

Ножаров уточни, че най-високите заплати са в публичния бранш и по-точно - финанси и обезпечаване. Той сподели, че темповете на напредък приказват за осветляване на бранша и скок на заплатите. „ По данни на МФ заложената бюджетна инфлация е 4,8%. Според Европейска комисия ще бъде 4%, а междинното повишаване на заплатите ще бъде сред 9 и 11% “, сподели Ножаров.

Петков сподели, че „ инфлацията скочи и по тази причина подвигнаха заплатите “. Според него има няколко фактора, които въздействат върху нарастването на заплатите, измежду които е и неналичието на работна ръка. Той уточни, че има растеж на броя на обявите за работа за февруари по отношение на януари, само че има и спад по отношение на същия интервал през 2023 година По негови думи има спад в бранша на „ Информационните технологии ” и постепенно възобновяване в секторите „ Хотелиерство ”, „ Ресторантьорство ” и „ Производство ”.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР