Заплата не по-ниска от 1143 лева трябва да получава всеки

...
Заплата не по-ниска от 1143 лева трябва да получава всеки
Коментари Харесай

35% от българите живеят в лишения

Заплата не по-ниска от 1143 лв. би трябвало да получава всеки от работещите родители в четиричленно домакинство, с цел да обезпечи нужните средства за месечната му прехрана, демонстрира проучване на КНСБ за потребителските цени и издръжката на живот през юни, написа ДАРИК.
 
Нормалната месечна прехрана на живот към средата на тази година за четиричленно домакинство коства 2287 лв. и е поскъпнала с 2,7 % по отношение на същия интервал на предходната година.

Разходите за храна и битови сметки играят съществена роля в повишаването на издръжката на живот през миналата година. Според наблюдението на КНСБ цените на питателните артикули са нарастнали с 4,2% по отношение на юни предходната година. Заради новите цени на тока, парното и водата от 1 април, разноските за поддръжка и сметки за дома са се нараснали с 4%.
 
В същото време растежът на приходите не може да компенсира повишаването на издръжката на живот, а неравенството сред богати и небогати българи се задълбочава, демонстрира проучването.
 
Лидерът на синдиката Пламен Димитров показа данни на Националния статистически институт за първите три месеца на годината, от които следва, че 78%  или над 5,5 милиона българи живеят със средства под нужните за естествената прехрана на живот, а 35% от хората живеят в тежки материални ограничения. Някои от тях не могат да заплащат постоянно разноските за жилището си, а други се лимитират при отоплението на дома си.
За първа година се регистрира по-висок растеж на междинната работна заплата в частния бранш, в сравнение с в публичния. През първите три месеца размерът й в частния бранш доближава 1006 лв., с растеж от 9,7%, само че в случай че се изключи София от тази статистика, размерът на междинната работна заплата спада до 827 лв.. 
С по-нисък ритъм на повишаване, по отношение на междинния за страната, се движат заплатите в областите Видин, Ловеч, Монтана, Добрич, Хасково, Кърджали.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР