Заплащането за труд, което жените в Европейския съюз получават, продължава

...
Заплащането за труд, което жените в Европейския съюз получават, продължава
Коментари Харесай

Тимерманс, Тейсен и Юрова: Жените в ЕС продължават да са по-малко платени от мъжете

Заплащането за труд, което дамите в Европейския съюз получават, продължава да е приблизително с 16 % по-малко от това на мъжете и това съставлява едва усъвършенстване по отношение на 16,2 % от предходната година. Тази година Европейският ден на равното възнаграждение се пада на 4 ноември. С него се отбелязва денят, в който дамите алегорично престават да получават възнаграждение за разлика от своите сътрудници мъже.

В навечерието на този алегоричен ден първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс, комисарят по въпросите на заетостта, обществените въпроси, уменията и трудовата подвижност Мариан Тейсен и комисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Юурова заявиха:

Принципът на равно възнаграждение бе включен в европейските контракти преди 60 години, само че все пак във всекидневието на дамите на всички места в Европа действителността продължава да не подхожда на законодателството. Жените в Европа към момента работят два месеца без възнаграждение спрямо сътрудниците си мъже, а напредъкът е прекомерно муден.

Въпреки че през последните пет години предприехме някои стъпки в вярната посока, би трябвало да се направи повече и да се работи по-бързо. Гражданите ни чакат от нас по-добри резултати.

Деветдесет % от европейците, както дами, по този начин и мъже, смятат, че е недопустимо дамите да получават по-ниско възнаграждение от мъжете за една и съща работа.

Знанието е мощ и затова колкото повече подобряваме прозрачността по отношение на главните аргументи за разликата в заплащането, толкоз по-добре ще можем да я преодолеем. Прозрачността в заплащането е значима, с цел да можем да откриваме случаи на дискриминация, както и с цел да бъде допустимо служащите, чиновниците и потребителите сами да стигат до заключения и да подхващат дейности. Всъщност 64 % от европейците са декларирали, че поддържат публикуването на междинните заплати по тип служба и пол в тяхното дружество.

Прозрачността в заплащането ще ни помогне да се оправим с първопричините за разликата в заплащането на дамите и мъжете, дружно с други решения като опцията за равно разпределение на отговорностите за полагане на грижи сред дамите и мъжете, която новата Директива на Европейски Съюз по отношение на родителския отпуск и отпуска за лица, полагащи грижи, разрешава.

Затова приветстваме оповестените от новоизбрания ръководител Фон дер Лайен ограничения, въвеждащи правнообвързващо условие за бистрота в заплащането, които ще бъдат препоръчани през първите 100 дни от новия мандат на Комисията.

Трябва да продължим да се борим с разликата в заплащането на дамите и мъжете, с цел да има по-ефективна работна ръка и по-справедливо общество.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР