Заплащането на нощния труд да се увеличи с не по-малко

...
Заплащането на нощния труд да се увеличи с не по-малко
Коментари Харесай

С 6% от МРЗ да се увеличи заплащането на нощния труд

Заплащането на нощния труд да се усили с не по-малко от 5-6% от минималната работна заплата (МРЗ) за час нощен труд . Около 400 000 българи редовно поставят нощен труд .

Това съобщи президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов на полемиката: " За почтени условия и възнаграждение на нощния труд и попречване на следствията от него ".

Заплащането на нощния труд е 25 стотинки на час и за Манолов това е най-големият проблем. По думите му - ясно е, че това на нищо не наподобява . Това, за което от КТ " Подкрепа " упорстват, е заплащането на нощния труд да бъде несъмнено и закрепено към справедливи данни, да вземем за пример - към минималната работна заплата.

 Неиздаване на касови бележки и неплащане на нощен труд открили в Слънчев бряг
Неиздаване на касови бележки и неплащане на нощен труд открили в Слънчев бряг

Данъчни и служители на реда с униформи дружно ревизират комерсиалните обекти в през юни

Според синдикалния водач казусът е и с режима на неговото полагане, защото България е една от страните, които поставят максимален нощен труд . Това би трябвало да бъде лимитирано, тъй като той има извънредно тежко и нездравословно въздействие върху здравето на хората.

Манолов означи, че на днешното събитие ще се разясняват нещата такива, каквито са. " По време на полемиката ще се разяснява и Европейската инструкция за работното време , отпуските и почивките и до каква степен българските правила опонират на нея и къде ", сподели още шефът на КТ " Подкрепа ".

На въпрос на news.bg какви са вредите от нощния труд и по какъв начин те могат да бъдат лимитирани или отстранени, той разясни, че индивидът като биологичен субект е основан да живее денем и да спи през нощта. Всяко нарушаване на този темп води до нездравословни и обществени последствия .

Запитан по какъв начин би коментирал вчерашното Национално съвещание за интеграция на хората с увреждания и по-специално двата закона, които се дискутираха на него - Законът за обществените помощи и Законът за хората с увреждания, Манолов съобщи, че майките на деца с увреждания са скандирали " палач " и на други хора с колички и патерици, освен на него .

" Това го оставям на тяхната съвест и на тяхното образование. Нека скандират по мой адрес каквото изискат ", съобщи Манолов и добави, че не е човек, който би търпял обидно отношение към себе си .

Шефът на КТ " Подкрепа " оцени тези закони като прекомерно нескопосани, защото те са направени за обществената услуга като такава. Няма по какъв начин този закони да сработят, а по-скоро, те ще влязат в колизия с цялата тази система .

" Майките на децата с увреждания са изрично заблудени и не се знае до каква степен са чели това нещо, което бе написано през вчерашния ден ", сподели още той и добави, че тези закони целят да заловен дребен откъс от този повсеместен пейзаж, който няма да бъде завършен до край.

Манолов изрази вяра, че " този дребен скандал, в който е бил включен ще бъде интензивен и позволен колкото се може по-бързо ".

Събитието се провежда взаимно с Фондация " Фридрих Еберт ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР