Заплащането на наем за три месеца през работодателите е една

...
Заплащането на наем за три месеца през работодателите е една
Коментари Харесай

Ново 20: Държавата ще плаща по три наема на бежанците от Украйна

Заплащането на наем за три месеца през работодателите е една от ограниченията, през която да насърчим заетостта на украинските бежанци под краткотрайна протекция. Това разяснява пред публицисти ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева, която ще оглави и държавния шаб за бежанците - Оперативната координационна група.

Тя взе участие в полемика в Дома на Европа на тематика " Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България ". По-рано през днешния ден на същия конгрес вицепремиерът Калина Константинова изрази вяра в границите на идната седмица да пуснат мярка, обвързвана с поддръжка на претовареност на украинските бежанци - подкрепяне с наем за три месеца през работодателя.

Мариана Тошева разяснява, че тази мярка е съгласувана с работодателите и по този метод ще им " се развържат ръцете " на локално равнище да търсят вид за настаняване. Тя уточни, че цялостният престой на украинските бежанци може да се окаже по-дългосрочен и това изисква те да стартират работа.

По думите й, украинските бежанци по-лесно ще се впишат, в случай че не са на по-големи групи. Тошева разяснява, че работодателите са били извънредно дейни да предложат съответни работни места с образование преди започване на работа, поради на това, че профилът на бежанците е най-вече на дами, някои от които не са имали друга работа, а са се занимавали с развъждането на децата. Един от бизнесите, който необятно отвори врата, това е в областта на производството - там, където може бързо да се влезе след малко образование, какъвто е шивашкият бизнес. Това е работа, която се припознава и от част от дамите в Украйна, уточни тя. Тошева означи, че има потребност от камериерки и рецепционистки, защото доближава сезонът, както и от хора в ресторантьорството. Има доста искащи да бъдат преподаватели и да се грижат за деца, сподели Тошева. Тя добави, че за по-квалифицираните - лекари, фелдшери, фармацевти, медицински сестри, се търсят форми да бъдат ангажирани по-адекватно в поддръжка на опазването на здравето.
Една от тях е здравен медиатър. Има поръчки, както от лечебни заведения, по този начин и от общини, добави Тошева.

На въпрос къде ще бъдат настанени украинските бежанци, настанени в хотели до 31 май, ръководителят на ДАБ уточни, че една огромна част от ведомствата са дали своите бази и е направена оценка на положението и нужните поправки. Има обособена стратегия по какъв начин да се спомага на бежанците да си намерят квартира, добави тя. Има хора, които желаят да си заплащат сами. Не всички украински бежанци безусловно и само разчитат на тотална помощ от страната. Напротив, те са самодейни, търсят работа, разяснява Мариана Тошева.

В момента към 57 хиляди бежанци от Украйна са настанени в хотели и къщи за посетители, уточни тя. По думите й, разбираемо е, че не могат всички да бъдат преместени. Затова се търсят общежития и ведомствени жилища, които могат също след прочут ремонт също да се приспособяват. Зимните курорти не са напълно изключени, постоянно би трябвало да има авариен вид, разяснява Тошева и добави, че никой не знае какъв брой още хора ще влязат в страната и ще излязат. Тя съобщи, че центровете на ДАБ няма да бъдат настанявани лица от Украйна, защото и потенциалът ни не би могъл да отговори на потребностите, а и има нараснал миграционен напън откъм Турция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР