Заплашени сме от фалити със сигурност. Най-големият проблем са средните

...
Заплашени сме от фалити със сигурност. Най-големият проблем са средните
Коментари Харесай

Ако не бъдем удовлетворени, излизаме на протести и ще затворим 85 точки в страната, заяви Илия Проданов

„ Заплашени сме от банкрути сигурно. Най-големият проблем са междинните стопанства, които са съществена част от земеделието в България, а това в никакъв случай не е било. Досега постоянно са страдали или най-малките, или най-големите. Ако не бъдем задоволени, излизаме на митинги и ще затворим 85 точки в страната от вторник “.

Това сподели ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов в „ Тази неделя “ по бтв.

„ Първата част от настояванията ни са интернационалните позиции на България в Европейски Съюз в отбрана на българските производители – дерогации по зелените условия, отбрана на българския интерес при търговията с Украйна. Втората група са законодателните претенции “, сподели Проданов. 

За първи в този момент те упорстват и за финансова поддръжка. 

„ Ефектът от войната в Украйна не е постоянно пряк с импорт в България, тъй като у нас ечемик и пшеница не се внася. Ефектът е от една страна високата себестойност, въпреки това - ниските цени на пазарите, които са интернационалните. При пшеницата загубата тази година се пресмята сред 47 и 53 лева на декар според от района, като в нея е изчислена и дотацията, която получаваме, т.е. макар дотацията остават 47 лева загуба на декар. Общата загуба за бранша в петте култури е над 2 милиарда лева Наясно сме, че няма бюджет, само че най-малко някаква част да поеме – 20 лева на декар. Имаме и съществено закъснение на заплащанията на дотациите тази година “, добави председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От асоциацията се разграничават от организациите, които желаеха оставката на земеделския министър и които излизат на митинг в понеделник.

„ Към момента решението в декларацията са съответни претенции, които касаят земеделския бранш, политически такива нямаме. Нямаме решение за искане на оставката на Кирил Вътев. Би ни предиздвикало, в случай че самият министър като наш принципал не пази ползите на земеделския отрасъл пред държавното управление, Народното събрание и Европейски Съюз “, сподели Илиея Проданов.

Предстои среща сред зърнопроизводителите и властта. Секторът чака да разбере по какъв начин и с какъв брой тъкмо ще бъде подкрепят. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР