Заплахите и насилието срещу журналисти в Северна Сърбия са достигнали

...
Заплахите и насилието срещу журналисти в Северна Сърбия са достигнали
Коментари Харесай

ЕФЖ: Журналистите в Сърбия са изправени пред безпрецедентни заплахи

Заплахите и насилието против публицисти в Северна Сърбия са достигнали " невиждано равнище " през последните две седмици, съобщи Европейската федерация на публицистите (ЕФЖ), съобщи Агенция Франс Прес.


" Само за 10 дни не по-малко от седем публицисти са били обект на закани и набези единствено в град Нови Сад ", се споделя в позицията.

" Независимо дали става въпрос за физически набези, вербални обиди, онлайн тормоз или смъртни закани, способността на сръбските публицисти да правят работата си е съществено компрометирана и тяхната сигурност е изложена на риск ".

На 8 март двама публицисти бяха подложени на словесни нападки, до момента в който отразяваха проява по време на директни излъчвания, а други двама кореспонденти получиха хиляди смъртни закани в обществените мрежи.

От средата на март журналистът и професор Динко Грухонич е обект на " акция за обществен линч, включваща закани за физическо принуждение ", откакто в интернет беше оповестен манипулиран видеозапис на негово присъединяване на фестивал в Хърватия.

Видеото е променено, с цел да се сътвори усещането, че Грухонич се гордее, че споделя едно име с хърватския военнопрестъпник Динко Шакич.

Грухонич качи фотоси в обществените мрежи, на които се вижда по какъв начин входът на дома му е затрупан с графити с обиди.

Тамара Филипович, която работи в Асоциацията на самостоятелните публицисти на Сърбия, съобщи: " Броят на заканите и обидите против публицисти в Сърбия се усилва. "

Тя добави: " Като знаем, че Сърбия е страна, в която три убийства на публицисти през последните три десетилетия не са били осъдени, ние сме доста обезпокоени от всяка опасност против публицисти, която остава ненаказана. "

В изказването си ЕФЖ приканва сръбските управляващи да стартират неотложно и задълбочено следствие на нападенията.

През 2023 година Сърбия заема 91 място от 180 страни в Индекса за независимост на печата, изготвян от правозащитната организация " Репортери без граници ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР