Заплахата за бомба, заради която миналата година, е била умишлено

...
Заплахата за бомба, заради която миналата година, е била умишлено
Коментари Харесай

Фалшива е била заплахата за бомба, която отклони самолета на Раман Пратасевич към Беларус

Заплахата за бомба, поради която предходната година, е била „ съзнателно подправена “. Това е заключението на отчет на организацията за гражданска авиация на Организация на обединените нации.

Изявеният Раман Пратасевич пътуваше на борда на самолета дружно с София Сапега,​ И двамата бяха арестувани при кацането на самолета в Минск. Той беше съпроводен във въздуха от боен аероплан на Беларус. Това беше постоянен пътнически полет на самолетна компания Ryanair от Атина, Гърция до Вилнюс, Литва.

Беларуските управляващи настояват, че са работили поради опасност за бомба на борда на самолета, която е била подправена съгласно заключението на отчета.

Още през май дългогодишния държавен глава в Минск Александър Лукашенко за "държавно похищение " на пътнически аероплан. Международната организация за гражданска авиация на Организация на обединените нации събра екип, който да проверява и откри обстоятелствата по случая. Дългоочакваният отчет беше оповестен на 17 януари.

В него се споделя, че беларуската версия за събитията по отношение на контактите сред отдела за въздушен надзор на летището в Минск и водачите не е издържала на инспекция и бомбената опасност е погрешна.

„ Тъй като не са били открити нито бомба, нито доказателства за нейното битие по време на инспекцията преди политане в Атина, Гърция и след голям брой претърсвания на самолета в Беларус и Литва, се смята, че бомбената опасност е била съзнателно подправена “, се споделя в известието. Въпреки това, нито едно лице или страна не е разпознато като източник на противозаконната опасност, се споделя в известието. Освен това беларуските управляващи не са сътрудничили на следствието и са задържали значима информация за определяне на обстоятелствата.

През 2020 година в Беларус се организираха президентски избори, на които за победител още веднъж беше разгласен Александър Лукашенко. Той ръководи страната от 1994 година Опозицията не призна резултата на изборите и през август в страната избухнаха всеобщи митинги. Съединени американски щати, Европейският съюз и Англия също считат резултатите от вота за фалшифицирани.

В отговор на публичното неодобрение гражданското общество и самостоятелните медии, измежду които е и каналът в Телеграм Nexta-Live, за който работеше Пратасевич.

След като беше задържан на борда на самолета, той беше държан в пандиза до юни 2021 година,когато беше изместен под домакински арест. Родителите му изгубиха контакт с него 6 месеца по-късно и нямат информация за положението му от октомври.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  За  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР