Запитан дали това включва и военен вариант, Блинкън заяви, че

...
Запитан дали това включва и военен вариант, Блинкън заяви, че
Коментари Харесай

САЩ: Не са изключени военни действия срещу Иран frognews.bg

Запитан дали това включва и боен вид, Блинкън съобщи, че не го изключва. " Всички благоприятни условия са открити ", сподели той по време на изявление за телевизионния канал " Ал Арабия " в границите на пътуването си в Близкия изток.

Но той също по този начин съобщи, че пожеланият път за решение на проблемите е дипломатическият. Иран е имал опция да се върне към интернационалното нуклеарно съглашение, само че отхвърли този вид, сподели Блинкън.

През лятото на 2022 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също не изключи нахлуване като последна мярка, напомня ДПА.

В продължение на доста месеци договарянията за възкръсване на нуклеарното съглашение от Виена от 2015 година сред Иран и Запада бяха в задънена улица. Според дипломати Техеран е блокирал съглашението малко преди сключването му.

Бруталното потушаване на неотдавнашните митинги в Иран също е раздрусало доверието в договарянията. Европейски Съюз осъди дейностите на иранския уред за сигурност и наложи нови строги наказания на Техеран.

След като през 2018 година Съединени американски щати се отдръпнаха от нуклеарното съглашение с Иран, Техеран също спря да съблюдава контрактуваните в съглашението ограничавания и отхвърли достъп на инспекторите на Международната организация по нуклеарна сила (МААЕ).

Понастоящем Иран обогатява уран до равнище на непорочност от 60%. Според данни на МААЕ това не е доста под 90%, нужни за нуклеарни оръжия. Иран твърди, че ще употребява нуклеарната си стратегия единствено за цивилен цели.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР