Записи със сеанси на Ванга ще бъдат дигитализирани в рамките

...
Записи със сеанси на Ванга ще бъдат дигитализирани в рамките
Коментари Харесай

За първи път ще бъдат достъпни записи със сеанси на Ванга 

Записи със сеанси на Ванга ще бъдат цифровизирани в границите на план на Държавна организация " Архиви “ за цифровизация на фондовете. Проектът е съфинансиран по европейска стратегия. Записите са от тогавашния Институт по сугестология, сподели за БНР шефът на Държавна организация " Архиви “ доцент доктор Михаил Груев. " Изключително любопитни са тези фонозаписи на Баба Ванга, правени от тогавашния Институт по сугестология, те се намират при нас. Там има записани нейни сеанси. Някои от тях са слушани, само че дребна част единствено... Не са свалени всички, би трябвало да забележим каква част от тях е непокътната и какво съдържат... “, разясни доцент Груев.

Записите може да станат обществени най-рано есента, когато завършва и планът. От ДА " Архиви “ означават, че с помощта на плана към този момент разполагат с опция за дигитализиране на киноленти, видеокасети, грамофонни плочи. Те идват най-вече от частни сбирки, архиви на закрити фабрики и кинохроники на държавни институции.

" Един от най-ценните записи на VHS касетки е фондът на Ванче Михайлов “, споделиха още от отдела по цифровизация. Достъпни за хората ще бъдат и стихове на Веселин Ханчев в негово осъществяване. Благодарение на частен донор в Държавната организация " Архиви “ се намират негативите и броеве от вестници на софийско дружество, които също ще бъдат сканирани.

Директорът на доцент доктор Михаил Груев добавя, че точно от мултимедийната сбирка чака да излязат и потребни за проучване тематики. Но и това ще стане ясно след септември.

От Държавната организация " Архиви “ показаха още, че цифровизираните документи, видео и аудио ще бъдат налични през така наречен държавен сървър. Отделно копия се вършат и на предпазено място, без връзка с интернет. Общата стойност на плана е към пет и половина милиона лв.. А парите с изключение на за техника са отишли и за образование на хората.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР