Запазването на стадиона в Бояна, наричан още Кривуля, събра на

...
Запазването на стадиона в Бояна, наричан още Кривуля, събра на
Коментари Харесай

Казусът със стадиона в Бояна - защо местните протестират срещу нов спортен комплекс

Запазването на стадиона в Бояна, именуван още " Кривуля ", събра на митинг против застрояването му стотици поданици от квартала. Причината: на мястото ще се строи нов състезателен комплекс и към този момент са се появили огради. Местните настояват, че това е единственото място, където могат да се разходят и да оставят децата им да играят и спортуват. Общината е решила да го даде чартърен за 10 години на състезателен клуб " Витоша 2015 ", представлявана от някогашния национал Даниел Боримиров, която ще строи спортни уреди, кафене и тенис кортове. Те ще се употребяват против възнаграждение.
Протестиращите настояват, че това е станало без тяхно допитване и разискване. " Макар и занемарен, стадионът беше място, което всички от квартала ценят изключително доста. Процедурата по отдаването на наем е стартирала през 2018 г, а през септември 2019 в Столична община е входирана подписка, подписана от 51 души. От Следствен отдел към окръжна прокуратура подписката е изпратена в Район Витоша, където вместо да се санира пропуща да се допитат до жителите в региона, изготвят фиктивен отговор, в който се предлага на майките да посещават градинката на Ханчето. Това обаче е доста неуместна локация заради денивелациите в квартала, както и не позволяваща спорт, а единствено място за игра на най-малките ", споделят от протестиращите, обединили се и във " Да не разрешаваме застрояването на игрището в кв. Бояна ".

Стадионът, въпреки и занемарен, е място, където локалните постоянно се разхождат и оставят децата си да играят
 
" Към сегашния миг приготвяме подписка, за която са декларирали предпочитание над 700 индивида и образуваме работна група, с присъединяване на адвокати, които да ревизират цялата документи по случая и опциите за атакуване на процедурите. Няма да се спрем и ще протестираме и пред Следствен отдел към окръжна прокуратура, до момента в който не бъдем чути ", споделят още те. Обръщат внимание и на това, че контрактуваният наем за съвсем 9-те декара повърхност е 2000 лв. без Данък добавена стойност. Смятат, че има проблеми също с документите за отдаване чартърен на обекта и я ползват
" Всички процедури по отдаването на наем са били безусловно обществени, били са качвани на уеб страниците на Столична община. Впрочем, самият стадион към този момент е бил отдаван безплатно на състезателен клуб, само че цели 10 години клубът не е осъществил капиталовите благоприятни условия на мястото ", съобщи пред Actualno.com кметът на регион " Витоша " Теодор Петков. Той добави, че в самия контракт с новия вложител е написано, че учебното заведение в Бояна и двете детски градини в региона ще могат да употребяват гратис този комплекс - при положение, че самите учебни заведения или детски градини възнамеряват действия там. Петков сподели още, че още когато е бил кандидат-кмет за първи мандат е записал, че желае този стадион да бъде трансфорат в съвременен състезателен комплекс. Районният кмет призна също, че в действителност има проблем в квартала във връзка с местата, които са подобаващи за разходки, спорт и детски игри. " До края на седмицата ще внеса отчет към кмета на София с искане за отваряне на резиденция " Бояна " като парк със свободен достъп, с цел да може да дадем опция на жителите за разходки на неговата територия. Надявам се този голям парк да бъде отворен ", добави кметът. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР