Запасите в язовирите на Испания вече са под 30% от

...
Запасите в язовирите на Испания вече са под 30% от
Коментари Харесай

Испания е изправена пред водна криза, язовирите пресъхват

Запасите в язовирите на Испания към този момент са под 30% от потенциала им, показват от Министерството на екологичния преход. Това е най-ниското им равнище от 1995 година насам, макар, че страната има най-вече водоеми спрямо останалите европейски страни - 371 язовира с общ потенциал за предпазване от 56 000 кубически хектометра, предава БНР. 

След изключително сухата зима, по-топлата от естествената пролет и горещота лято с температури до 45 градуса по целзий, Испания е изправена пред нова суха есен и към момента неразбираемо каква зима. Лятото на 2022 година се очерта като едно от най-топлите в историята. Липсата на превалявания и огромното ползване на вода, в това число и в селското стопанство, докара до фрапантни ограничавания, като в някои обитаеми места беше въведен и режим на водата. 

Ако в Европа селското стопанство употребява към 40% от водните запаси, то в Испания стига до 80 на 100, точно поради по-горещия климат и увеличаващите се пустинни територии.

Най-тревожна е обстановката с водните басейни в региона на Гуадиана, Гуадалкивир и Гуадалат-Барбате, които сега са под 25% от потенциала си.

Според Европейската организация за околна среда има възможност обстановката да се утежни още повече защото не се чакат значителни превалявания, които да запълнят изчезналия размер в язовирите.

Затова, съгласно специалистите, е нужна незабавна смяна в модела на ръководство на водите, с цел да се реши казуса, който явно ще се задълбочава в бъдеще.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР