Запасите от природен газ в подземните хранилища в Европа през

...
Запасите от природен газ в подземните хранилища в Европа през
Коментари Харесай

В края на отоплителния сезон - какви са запасите в европейските газохранилища

Запасите от природен газ в подземните складове в Европа през март към момента са на рекордни равнища за интервала, със запълняемост 59,5%. В същото време, общият размер газ изтеглен от подземните газови складове на Европейски Съюз от началото на отоплителния сезон надвиши 49,5 милиарда кубически метра.

На 18 март, по данни на Gas Infrastructure Europe (GIE), изтеглянето на газ от газохранилищата като цяло в страните от Европейски Съюз е 206 милиона кубични метра, а нагнетяването е 50 милиона кубични метра.

Отоплителният сезон в Европа стартира публично на 7 ноември 2023 година (седмица по-рано от предходния есенно-зимен сезон), като от този миг до момента страните от Европейски Съюз са изтеглили от газохранилищата си общо към 49,6 милиарда кубически метра.

Общият размер изтеглен газ от газохранилищата на 132-ия ден от момента на постигане на оптималното им запълване, е с 13% по-малко от междинната стойност за този ден за предходните пет години. Предходният сезон на евакуиране на газ от европейските подземни складове завърши на 7 април 2023 година, когато в тях останаха 55,47% от запасите.
 Цената на природния газ у нас за март ще е с 19% по-ниска от февруарската
Цената на природния газ у нас за март ще е с 19% по-ниска от февруарската

Общото планирано количество газ е обезпечено от три разнообразни източника за доставка

Към момента европейските газохранилища са запълнени на 59,5% (със 17,5 процентни пункта повече от междинното за тази дата за последните пет години), като съдържат 65,7 милиарда куб. м газ. Европейските страни изпълниха своите подземни складове с газ до целевите 90% за сегашния отоплителния сезон още в средата на август, а до началото на сезона за евакуиране бяха запълнени рекордните 99,63% от газохранилищата.

Към момента потенциалът за регазификация на полутечен газ и по-нататъшното му прекосяване в европейските тръбопроводи е претрупан на 49% от максимума.

Средната цена на газа в Европа за февруари е 288 $ за 1000 куб. м, а през март е към $299 за 1000 куб. м.
 Чехия снижи потреблението си на газ на най-ниското равнище от 30 години
Чехия снижи потреблението си на газ на най-ниското равнище от 30 години

Кои браншове вършат икономии?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР