Запасите от оръжия на страните от ЕС са силно “изчерпани

...
Запасите от оръжия на страните от ЕС са силно “изчерпани
Коментари Харесай

Жозеп Борел: По-евтино е да попълним арсеналите си заедно

Запасите от оръжия на страните от Европейски Съюз са мощно “изчерпани ” след изпращането на оръжия в Украйна, предизвести ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

По време на спор с депутати от Европейски Съюз топ дипломатът прикани държавите-членки да попълнят арсеналите си, като съобщи, че най-хубавият метод за това е “заедно ”, тъй като това “ще бъде по-евтино ”.

Борел също по този начин призна, че Европейски Съюз е трябвало да стартира да образова украинските войски още преди година, когато някои държави-членки приканиха за това, като съобщи, че в случай че това се беше случило, “щяхме да сме в по-добра обстановка ”.

Миналата седмица на неофициална среща на европейските министри на защитата в Прага беше разисквана задача за военно образование на равнище Европейски Съюз в Украйна, както и по-добро сливане на военно съоръжение и запаси.

През юли Европейски Съюз усили финансирането на военната поддръжка за Украйна с 500 млн. евро.

От началото на войната на Русия в Украйна Европейски Съюз е дал на Украйна военна помощ на стойност към 2,5 милиарда евро посредством така наречен европейски механизъм за мир, като част от оръжията са от личните ресурси на страните.

Предупреждения за празни ресурси постъпиха и от страните членки. Миналата седмица немският министър на защитата Кристина Ламбрехт съобщи, че Берлин “достига границите на това, което можем да дадем от Бундесвера ”.

През юли шестте най-големи европейски страни не предложиха нова двустранна военна помощ за Украйна, съгласно Института за международна стопанска система в Кил.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР