Запълнете мълчанието с вашата музика. Запълнете го сега, за да

...
Запълнете мълчанието с вашата музика. Запълнете го сега, за да
Коментари Харесай

„Грами 2022“– триумф на Джон Батист и успех за България

„ Запълнете мълчанието с вашата музика. Запълнете го в този момент, с цел да разкажете нашата история “, прикани Зеленски в изненадващо изказване по време на церемонията
64-ата гала по връчването на най-престижните музикални награди – „ Грами “, се състоя нощес в MGM Grand Garden Arena в Лас Вегас. Това беше огромна нощ за трима реализатори, които си потеглиха с четирите най-важни оценки – Джон Батист, „ Силк соник “ и Оливия Родриго, означи CNN.

А ние може да се гордеем, че с едно от влиятелните грамофончета е отличена и българката Пенка Кунева.

Изненадата на вечерта беше появяването на украинският президент Володимир Зеленски, който насочи видеообръщение към публиката.

„ Нашите музиканти носят бронежилетки, вместо смокинги. Те пеят на ранените в лечебни заведения, даже на тези, които не могат да ги чуят “, съобщи Зеленски в авансово записано обръщение, излъчено на видеостената в залата в Лас Вегас, съобщи Асошиейтед прес.

„ Какво се опълчва най-вече на музиката? Мълчанието на разрушените градове и убитите хора. Запълнете тишината с вашата музика. Запълнете я в този момент, с цел да разкажете нашата история. Кажете истината за войната във вашите обществени мрежи, по малкия екран, подкрепете ни както можете, само че не стойте безмълвни. И по-късно ще настане мир в нашите градове “, прикани украинският водач.

Зеленски изнесе авансово записаното си обръщение преди осъществяването на Джон Леджънд на песента „ Free “, към което се причислиха украинската певица Мика Нютън, музикантката Сузана Иглидан и поетесата Люба Якимчук.

На Грами 2021 година Бионсе стана водач по брой номинации. Тя завоюва 28 статуетки в 9 категории. Тази година измежду любимците бяха Джон Батист с цели 11 номинации, Джъстин Бийбър и Doja Cat с осем номинации, H.E.R. с осем (рекордните 21 за четири години), изгряващата звезда Оливия Родриго и Били Айлиш с по седем номинации, Lil Nas X с пет и Тейлър Суифт с една, само че в категорията „ Албум на годината “, в който тя печели към този момент три пъти.

Големите спечелили на 64-ото издание на най-престижните музикални награди обаче са афроамериканецът Джон Батист, 19-годишната Оливия Родриго и дуото „ Силк соник “.

Джон Батист разгроми жестоката конкуренция, като завоюва цели пет „ грамофончета “, в това число водещия приз „ албум на годината “ за „ We Are “, въодушевен от придвижването „ Животът на чернокожите има значение “.

Това е самобитен успех за джаз и ар енд би изпълнителя, който досега е с по-малко международно самопризнание от сътрудниците си поп звезди. Любопитен факт е, че Батист е бендлидер в късното шоу на Стивън Колбер.

„ Дълбоко уверен съм, че няма най-хубав реализатор, най-хубав музикант, най-хубав танцьор, най-хубав артист. Творчеството е субективно и допира хората в миг от живота им, в който имат най-голяма потребност от него “, сподели 35-годишният виртуозен музикант, когато излезе на сцената, с цел да си получи премията.

За албум на годинтата се бориха още Джъстин Бийбър, Били Айлиш, Тейлър Суифт, Кание Уест и дуетът Тони Бенет и Лейди Гага.

Останалите оценки на Джон Батист, който водеше по номинации, са за най-хубаво музикално видео за „ Freedom “ - ослепителен трибют за Ню Орлиънс, и премия за композицията и аранжимента на песните за анимацията „ За душата “ на „ Пиксар “.

Тийн сензацията Оливия Родриго, която се прочу със сърцераздирателната балада „ Drivers License “ от дебютния й албум „ Sour “ беше номинирана в седем категории, сред които за запис, ария, албум на годината и най-хубав нов реализатор, си потегли с три оценки. Тя съумя да завоюва водещия приз за най-хубав нов реализатор и премиите за най-хубав поп албум и най-хубаво поп осъществяване.

Дуото „ Силк соник “ в състав Бруно Марс и Андерсън Паак завоюва другите две водещи награди „ Грами “ - за ария и запис на годината за шлагера си „ Leave the Door Open “, въодушевен от 70-те години на предишния век.

Бруно Марс и Андерсън Паак извършиха песента на откриването на церемонията и се завърнаха минути по-късно, с цел да одобряват трофея си. „ Заради вас, хора, аз и Анди ще пеем тази ария вечно “, сподели Марс.

Лейди Гага получи премия в категорията „ Най-добър обичаен поп албум “ за песента Love for Sale.

Групата Foo Fighters завоюва и трите награди „ Грами “, за които беше номинирана - за най-хубав рок албум, най-хубаво рок осъществяване и най-хубава рок ария. Преди малко повече от седмица барабанистът на рок групата Тейлър Хокинс умря ненадейно. Никой от групата не се появи на церемонията, макар че по време на телевизионната церемония вечер се очакваше да бъде отдадена респект на 50-годишния Хокинс.

Хип-хоп артистът H.E.R. завоюва Грами за най-хубаво R&B осъществяване с Fight For You. Наградата за най-хубава рап ария сграбчиха Кание Уест и Джей Зи за Jail, а за най-хубав рап албум беше отличен Тайлър.

С една от влиятелните статуетки е отличена и българка. Албумът „ Women Warriors: The Voices of Change “ („ Жени воини: Гласовете на смяната “) с музика на българската композиторка Пенка Кунева завоюва „ GRAMMY 2022 “ в категорията „ Classical Compendium “  („ Класическа сбирка “).

Самата Пенка Кунева не е участвала на премиите, защото се грижи за болните си родители, които е прибрала в Лос Анджелис. Пръв за триумфа й оповестява брачният партньор й Даниел Шуайгър, редактор на кино музика, с който живеят в Лос Анджелис, дружно с щерка им Джийни, написа „ Труд “.

Сред  изпълнителите, които показаха онлайн песните си, бяха Оливия Родриго, Lil Nas X, Джак Харлоу, Бранди Карлайл, Джон Батист, Silk Sonic.

Церемонията за премиите „ Грами “ – водещите оценки в света на музиката, трябваше да се организира през януари, само че беше отсрочена поради увеличението на случаите на инфектирани с COVID-19. Шоуто също така беше преместено от Лос Анджелис в Лас Вегас. Звездите минаха по аления килим, а хиляди фенове препълниха залата, за разлика от предходната година, когато събитието беше навън пред малобройна аудитория.

Ето лист на наградените в най-важните категории:

Запис на годината: " Leave The Door Open " на Silk Sonic;

Албум на годината: We Are на Джон Батист;

Песен на годината:: " Leave The Door Open " на Silk Sonic;

Най-добър нов реализатор: Оливия Родриго;

Най-добро соло поп осъществяване: " drivers license " на Оливия Родриго;

Най-добро поп осъществяване на група (дует): " Kiss Me More " на Doja Cat и SZA;

Най-добър обичаен поп албум: Love For Sale на Лейди Гага и Тони Бенет;

Най-добър поп албум: Sour на Оливия Родриго;

Най-добрa рок ария: " Waiting On A War " на Foo Fighters;

Най-добър рок албум: Medicine At Midnight на Foo Fighters;

Най-добро рок осъществяване: " Making A Fire " на Foo Fighters;

Най-добро метъл осъществяване: " The Alien " на Dream Theater;

Най-добро ар енд би осъществяване: " Pick Up Your Feelings " на Джазмин Съливан;

Най-добра ар енд би ария: " Leave The Door Open " на Silk Sonic;

Най-добър ар енд би албум: Heaux Tales на на Джазмин Съливан;

Най-добро рап осъществяване: " Family Ties " на Baby Keem и Kendrick Lamar;

Най-добра рап ария: " Jail " на Кание Уест;

Най-добър рап албум: Call Me If You Get Lost на Tyler, The Creator;

Най-добро кънтри соло осъществяване:  " You Should Probably Leave " на Крис Стейпълтън;

Най-добро кънтри осъществяване на дуо/група: " Younger Me " на Brothers Osborne;

Най-добра кънтри ария: " Cold " на Крис Стейпълтън;

Най-добър кънтри албум: Starting Over на Крис Стейпълтън;

Най-добър различен албум: Daddy`s Home на St. Vincent;

Най-добър латино поп албум: Mendó на Алекс Куба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР