Западноафрикански лидери ще проведат извънредна среща на върха в столицата

...
Западноафрикански лидери ще проведат извънредна среща на върха в столицата
Коментари Харесай

Напрежение в Западна Африка заради преврата в Нигер

Западноафрикански водачи ще проведат изключителна „ среща на върха " в столицата на Нигерия - Абуджа, с цел да обсъдят военния прелом в Нигер и опцията за налагане на наказания над страната, съобщи Агенция Франс Прес.

Вече четири дни военните държат демократично определения президент на страната Мохамед Базум в президентския замък, а военачалник Абдурахаман Тиани - началникът на мощната президентска армия, се разгласи за нов водач на страната в петък.

Вчера някогашният колониален държател Франция и Европейският съюз стопираха съдействието в региона на сигурността и финансовата помощ за Нигер. Тепърва Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) ще взема решение дали да направи същото.

„ ECOWAS и интернационалната общественост ще създадат всичко, с цел да защитят демокрацията и да подсигуряват, че демократичното ръководство ще продължи да има здрави корени в района “, сподели Бола Тинубу, президент на Нигерия и ръководител на ECOWAS. Общността има пълномощия да постанова наказания на Нигер, който е един от 15-те й членове.

Преди срещата през днешния ден държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен беседва с Тинубу, с цел да изрази своята „ дълбока угриженост “ по отношение на обстановката в Нигер и „ акцентира поддръжката си за продължаващите старания на президента Тинубу за възобновяване на конституционния ред “ там.

Съседните на Нигер Мали и Буркина Фасо претърпяха два военни преврата от 2020 година насам, свързани с групировката " Ислямска страна " и Ал-Кайда.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР