Западноафриканската държава Нигер е сред най-смъртоносните в света по отношение

...
Западноафриканската държава Нигер е сред най-смъртоносните в света по отношение
Коментари Харесай

Засегнатият от преврат Нигер: Франция ни взема за идиоти

Западноафриканската страна Нигер е измежду най-смъртоносните в света във връзка с закани , идващи от джихадисти , написа “BBC ”. След военния прелом през юли се породиха опасения , че решението да се подреди на 1500 френски военнослужещи в страната да изоставен може да окуражи още повече членовете на екстремистките групировки.

Репортерката от “BBC ” Майени Джоунс съумя да посети Нигер и да беседва с локални хора , измежду които поддръжници и съперници на режима в страната.

Местна жена, която се показва с името Адама Зуркалейни Майга , приказва въздържано и учтиво, само че очите ѝ внушават твърда увереност . Самотната майка на две деца живее в тихата част на нигерийската столица Ниамей, само че е родом от Тилабери, един от най-засегнатите от насилието райони.

„ Братовчедът на майка ми беше отпред на село, наречено Тера. Той беше погубен единствено преди седем месеца. Терористите го търсеха и когато схванаха, че е наел кола, с цел да избяга, го настигнаха и го убиха. Прерязаха му гърлото. Това беше същински потрес за цялото ни семейство, “, споделя Адама.

Тя упреква намерено Франция , която преди време изпрати 1500 свои военнослужещи в района, с цел да оказват помощ в битката с ислямистките бойци, че не е съумяла да овладее насилието.

„ Не могат да настояват, че френската войска се е справила сполучливо. Не разбирам по какъв начин могат да споделят, че са тук, с цел да оказват помощ на хората да се борят с тероризма, а всяка година обстановката да се утежнява, “, споделя още дамата.

Понастоящем Нигер е считан за последния съдружник на Запада в Сахел – този полусух район, трансформирал се в епицентър на джихадисткото принуждение . Франция и Съединени американски щати активизираха свои войски в Нигер, където се намира и най-голямата база на Съединени американски щати за безпилотни самолети, само че когато Франция отхвърли да признае новото военно държавно управление, в африканската страна избухна бурно неодобрение , подбудено от хипотетичната френска интервенция във вътрешните работи на нацията.

Много локални поданици считат, че Франция прекомерно дълго е имала фаворизиран достъп до политическия хайлайф и естествените запаси на страната. Те са уверени, че превратът е късмет за „ чиста позиция “ , както и метод да си върнат суверенитета и да се отърват от френското въздействие.

„ Армията в никакъв случай не се е задържала дълго на власт в Нигер. В последна сметка военните сили ще се върнат в базите си и ще предадат властта на едно по-добро гражданско държавно управление, което ще поведе Нигер към неговата орис, “, споделя още Адама , като има поради петте преврата, които са раздрусали страната от нейната самостоятелност от Франция през 1960 година насам.

Народният яд , последвал отхвърли на Франция да одобри новото управление на Нигер, ескалира , когато хунтата изиска от военните сили и посланика да изоставен страната. Френският президент Еманюел Макрон в началото отхвърли да се подчини, само че наскоро съобщи, че е решил да се съгласи с настояванията на хунтата, тъй като нигерийските управляващи „ към този момент не се интересуват от битката с тероризма “.

„ Франция ни взема за идиоти “

Пред военната база в Ниамей , в която се намират френските войски, от седмици насам лагеруват стотици протестиращи , които пречат на доставките да доближат до личния състав.

В петък протестиращите организираха молитвена стачка. В жегата по обяд имамът Абдулазиз Абдулайе Амаду посъветва тълпата да бъде търпелива.

„ Точно както разводът сред мъж и жена лишава време, по този начин и разводът на Нигер с Франция ще отнеме време, “, сподели той, обръщайки се към събралото се голям брой.

След проповедта му репортерката от “BBC ” му задава директния въпрос за какво след години на тясно съдействие нигерийският народ е толкоз ядосан на френските управляващи. В отговор на това имамът разяснява:  „ В цялостен Сахел Нигер е най-хубавият сътрудник на Франция, само че точно тя в този момент отхвърля да одобри това, което желаеме, и по тази причина има напрежение. Франция можеше да си тръгне безшумно след преврата и да се върне, с цел да договаря. Защо в този момент Еманюел Макрон споделя, че не признава нашите управляващи, откакто е приел преврати в други страни като в Габон и в Чад? Именно това ни разгневи и считаме, че Франция ни взема за идиоти “.

Според Фахираман Родриге Коне , началник на плана „ Сахел “ в основания в Южна Африка Институт за проучване на сигурността , е прекомерно рано да се каже дали напускането на Франция ще докара до по-голяма неустановеност в Нигер и Сахел в по-широк проект. В прилежащо Мали напускането на задграничните войски и войските на Организация на обединените нации беше последвано от повишаване на насилието както от страна на ислямистки бунтовници, по този начин и от други размирен групи. Въпреки това, Коне акцентира, че сред страните има основни разлики . Той добавя, че въоръжените сили на Нигер участват в по-голяма степен на цялата си територия, в сравнение с са участвали силите на Мали. В Мали терористичните групировки са имали опция да завземат огромни територии в северната част на страната, където страната и армията явно са отсъствали.

Ходът, подхванат от Франция, не значи безусловно завършек на съдействието на Нигер със западните сили. В Нигер към момента има задгранични войски , в това число тези на Съединени американски щати . Вчера министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин съобщи пред публицисти в Кения, че страната му към момента не е направила обилни промени във връзка с военните си сили в Нигер. Той обаче акцентира, че страната му ще продължи да прави оценка обстановката там и всички бъдещи стъпки, които ще бъдат подхванати, като ще  сложи като приоритет както демократичните си цели, по този начин и задачите в региона на сигурността.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР