Западните страни заплашват Русия с безпрецедентен пакет от санкции, насочени

...
Западните страни заплашват Русия с безпрецедентен пакет от санкции, насочени
Коментари Харесай

Що е SWIFT и защо това е оръжието, което плаши най-много Русия?

Западните страни заплашват Русия с невиждан пакет от наказания, ориентирани към въздържане на възможна инвазия в Украйна, само че има една съответна мярка, която наподобява всява боязън в сърцето на Кремъл: отрязването на страната от световната банкова система.

През последните седмици американските законодатели намекнаха, че Русия може да бъде отстранена от SWIFT, извънредно сигурна мрежа, която свързва хиляди финансови институции по целия свят. Руските законодатели обявиха, че доставките на нефт, природен газ и метали за Европа ще бъдат прекъснати, в случай че това се случи.

" Ако Русия бъде изключена от SWIFT, тогава ние няма да получаваме валута, само че купувачите, в това число европейските преди всичко, няма да получават нашите артикули – нефт, природен газ, метали и други значими съставни елементи ", сподели Николай Журавльов, ръководител на Горната камара на съветския парламент, в изявление за ТАСС.

Що е то SWIFT?

Дружеството за международни междубанкови финансови телекомуникации (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – SWIFT) е учредено през 1973 година, с цел да размени телекса и сега се употребява от повече от 11 000 финансови институции за изпращане на сигурни известия и платежни нареждания. Без световно призната опция, тази мрежа е от значително значение за световните финанси.

Премахването на Русия от SWIFT ще попречи на финансовите институции да изпращат пари към или от страната, което би било неочакван потрес за съветските компании и техните задгранични клиенти, изключително купувачите на нефт и естествени запаси, деноминирани в американски долари.

" Премахването на страната ще наруши всички интернационалните преводи, ще докара до неустойчивост на локалната валута и голямо приключване на капитали ", сподели Мария Шагина от Финландския институт по интернационалните връзки в отчет от предходната година. Изключването на Русия от SWIFT ще понижи стопанската система на страната с 5%, оцени през 2014 година някогашният финансов министър Алексей Кудрин.

SWIFT е със седалище в Белгия и се ръководи от ръб от 25 души, сред които Еди Астанин, ръководител на борда на Руската национална клирингова къща. SWIFT, който разказва себе си като " безпристрастен ", е регистриран според белгийското законодателство и би трябвало да дава отговор на наредбите на Европейски Съюз.

Какво ще стане, в случай че Русия бъде отстранена?

Това няма да е първото премахване на страна на SWIFT.

SWIFT затвори иранските банки през 2012 година, откакто бяха глобени от Европейски Съюз поради нуклеарната стратегия на страната. Иран загуби съвсем половината от приходите си от експорт на нефт и 30 % от външната си търговия след премахването.

" SWIFT е неутрално световно партньорство, основано и ръководено в групова изгода на своята общественост ", се споделя в изказване на организацията тази седмица. " Всяко решение за налагане на наказания на страни или обособени бизнеси зависи само от способените държавни органи и съответните законодатели ", се споделя в изказването.

Не е ясно каква поддръжка има измежду съдружниците на Съединени американски щати за сходни дейности против Русия. Съединените щати и Германия могат да изгубят най-вече, в случай че Русия бъде отстранена, тъй като техните банки най-често употребяват SWIFT за работа с съветски банки.

Европейският съюз е подготвен да отговори на съветската инвазия в Украйна с " невиждани всеобхватни наказания ", сподели датският външен министър Джепе Кофод. Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел сподели във вторник, че глобите би трябвало да бъдат " най-важният лост на въздействие за Запада или най-малко за Европейски Съюз ".

Британският министър председател Борис Джонсън сподели пред Народното събрание тази седмица, че неговото държавно управление разисква със Съединените щати опцията за налагане на възбрана за достъпа на Русия до SWIFT.

" Няма подозрение, че това би било доста мощно оръжие против Русия. Боя се обаче, че може да се употребява единствено благодарение на Съединени американски щати. Обсъждаме този въпрос ", сподели Джонсън.

Отговорът на Русия

През последните години Русия предприе стъпки за намаляване на удара, в случай че бъде изключена от SWIFT. Москва сътвори своя лична платежна система SPFS, откакто Западът ѝ наложи наказания през 2014 година след анексирането на Крим по-рано същата година. В момента SPFS има към 400 консуматори, съгласно Централната банка на Русия. 20% от локалните банкови преводи сега минават през SPFS, само че размерът е стеснен. Новата китайска интернационална платежна система (CIPS) може да бъде друга опция на SWIFT. Москва може също да би трябвало да прибегне до потреблението на криптовалути.

Това обаче не са атрактивни други възможности.

" SWIFT е европейска компания, асоциация на доста страни участнички. За да се вземе решение за изключване, е належащо решение от всички участващи страни. Решението на Англия и Съединени американски щати несъмнено не е задоволително ", сподели Журавльов пред ТАСС. " Не съм сигурен, че други страни, изключително тези с огромна търговия с Русия, ще поддържат отстраняването ", добави той.

По БГНЕС
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР