Западните съюзници на Украйна, които помагаха на Киев да се

...
Западните съюзници на Украйна, които помагаха на Киев да се
Коментари Харесай

Съветник на бразилския президент към Запада: Не искаме световна война, не искаме Студена война

Западните съдружници на Украйна, които помагаха на Киев да се пази от пълномащабното навлизане на Русия, рискуват да ескалират войната, сподели основният външнополитически консултант на президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, написа " Политико ".

" Не желаеме Трета международна война. И даже да я нямаме, не желаеме нова Студена война ", сподели Селсо Аморим, някогашен външен министър и министър на защитата, който в този момент е основен консултант на бразилския президент по интернационалните въпроси в изявление за Financial Times, оповестено в петък.

Забележките на Аморим идват, когато Бразилия се пробва да се нарежда като медиатор в договарянията за преустановяване на войната на Русия срещу Украйна, като съветникът на Лула посети както съветския президент Владимир Путин в Москва, по този начин и украинския Володимир Зеленски в Киев през последните няколко седмици.

Но макар че Лула осъди войната на Русия, той отхвърли да даде военна помощ на Киев или да глоби Москва. Бразилският президент също направи поредност от спорни изказвания, които разтревожиха западните съдружници на Киев.

През януари, по време на посещаване на немския канцлер Олаф Шолц, Лула сподели, че Киев и Москва споделят виновността за войната и че повода за пълномащабното навлизане на Русия в нейния комшия не е ясна.

През април представителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби упрекна бразилския президент в " повторяване на съветска и китайска агитация ", откакто Лула сподели, че Съединени американски щати би трябвало " да спрат да предизвикват " войната в Украйна.

Позицията на Лула по отношение на войната повдигна спомагателни въпроси по отношение на ориста на от дълго време закъсалия план за комерсиално съглашение на Европейски Съюз с блока Меркосур от Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, който се договаря от съвсем 25 години.

В изявлението си, оповестено в петък, Аморим акцентира, че Украйна не е виновна за войната, само че добави, че опасенията на Русия за сигурността би трябвало да бъдат взети под внимание.

" Не можем да преценим обстановката от последните 1,5 години. Това е обстановка от десетилетия ", сподели Аморим. Русия има " терзания, които би трябвало да бъдат взети под внимание. Това не е по виновност на Украйна. Украйна е жертва, жертва на останките от Студената война ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР