Западните санкции не са направили нищо, за да възпрат Русия

...
Западните санкции не са направили нищо, за да възпрат Русия
Коментари Харесай

Дейли мейл: Санкциите срещу Русия навредиха повече на европейските икономики, отколкото на Путин

Западните наказания не са създали нищо, с цел да възпрат Русия да продължи експанзията си в Украйна, и може би даже вредят повече на Англия и Европа, в сравнение с Москва, защото Владимир Путин продължава да води война против Киев.

Повече от две години откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че " рублата ще бъде превърната в руини " от глобите, съветската стопанска система наподобява по-устойчива, в случай че не друго, то растежът на Брутният вътрешен продукт ще доближи 3,6 % през 2023 година - повече от всяка страна от Г-7. 

Вместо това напъните на Запада да осакати военните старания на Кремъл посредством заледяване на средства, изваждане на съветските банки от интернационалните платежни системи и преустановяване на търговията единствено подтикнаха Москва да построи по-добри връзки с други интернационалните сътрудници, в това число Китай и Иран.

Сега специалистите бият паника и предизвестяват, че в случай че глобите продължат, Англия и европейските ѝ сътрудници единствено ще станат по-слаби в лицето на своите врагове и по-послушни на Съединени американски щати. 

Ексклузивно за MailOnline доктор Ксения Къркъм, експерт по стопански войни в Кралския лицей в Лондон, съобщи, че Европа " се прострелва в крайници " със тактиката си за наказания и е подтикнала Русия да " избяга от западните механизми за надзор " и да стане по-самостоятелна.

Алън У. Кафъруни, професор по интернационалните връзки в американския лицей " Хамилтън ", твърди, че решението на Европа да спре вноса на съветски петрол и газ не е довело до нищо друго, с изключение на до увреждане на личните им стопански системи и до пълнене на джобовете на американските корпорации, до момента в който Русия продължава да изнася необезпокоявано своите въглеводороди на изток. 

Безмилостният ангажимент на Запада да накаже Русия с икономическа война продължава към този момент десетилетие.



Америка и Европейски Съюз постановиха наказания на съветските предприятия още през 2014 година след анексирането на Крим - тактичност, която съгласно Министерството на външните работи на Обединеното кралство имаше за цел да " възпре, наруши и показва " - т.е. да възпре по-нататъшната експанзия на Русия, да наруши нейните гнусни действия и да показва решимостта на Запада. 

Но тоталното навлизане на съветските сили в Украйна през февруари 2022 година изкристализира неуспеха на глобите като форма на въздържане, защото ограниченията явно не съумяха да спрат Кремъл да продължи с насилствените си цели. 

Санкциите оказаха голямо въздействие върху държанието на Русия, само че не в посоката на декларираните от изпращащите страни цели, казва д-р Къркъм. 

" Ако задачата е била да се възпре Русия, то глобите са имали противоположен резултат - те просто са я създали по-агресивна към Запада, изключително към Съединени американски щати. След експлоадирането на войната западните сътрудници на Украйна отхвърлиха да защитят Киев с ботуши на земята или самолети в небето. Вместо това те фрапантно усилиха обсега на така и така несполучливите си наказания, пробвайки се да отслабят военната машина на Путин и да го принудят да промени държанието си, като осакатят стопанската система и наложат още по-строги наказания на основни държавни структури и лица. "

Но доктор Къркъм счита, че тази тактичност единствено е ускорила напъните на Русия да подкопае господството на Запада в международните политически и стопански конгреси.

" Изолацията на Русия е мит ", безапелационна е тя. 

" Москва основава мощни съюзи с сътрудниците си от БРИКС и някои други страни от Близкия изток, Африка и Латинска Америка за да сътвори нов световен баланс на силите. "

" Това, на което сме очевидци в този момент, е развиването от страна на Русия на различни търговски пътища, платежни системи и безмитни зони, които заобикалят глобите и заобикалят западните механизми за надзор.

" Най-тревожният фактор за Запада е, че в дълготраен проект несъразмерното му разчитане на спазването на глобите ще подкопае самите механизми, посредством които глобите работят дейно - т.е. хегемонията на $ и контролът върху веригите за доставки.



Екранна фотография, снимана от видеоклип, демонстрира по какъв начин екипажи на артилерийски и ударни безпилотни самолети FPV от 13-и отряд БАРС на Южната група сили на Русия нападат позициите на украинските въоръжени сили в посока Артемовск на 29 март 2024 година

Поддръжниците на режима на наказания на Запада настояват, че сегашната икономическа мощ на Русия няма да продължи дълго. Според тях същинското влияние ще се усети през идващите месеци и години, когато войната ще продължи. 

Но доктор Къркъм се съмнява в това, като твърди, че през последните месеци Русия е почнала да укрепва своите дефекти, от които се чака да се възползват глобите. 

" През 2022-2024 година, с рекордно високи разноски за защита (7,5% от БВП), станахме очевидци на повишение на военния потенциал на Русия - страната има всички нужни естествени запаси, работна мощ и познания, с цел да отговори на потребностите на ``специална военна операция``, споделя тя.

" Пропуските в някои сегменти като електрониката и машиностроенето бяха сполучливо покрити от сътрудниците на Русия, които в този момент освен попълнят дефицита на Русия в някои основни съставни елементи, само че и споделят своя опит и познания, с цел да обезпечат бъдещата самодостатъчност на Русия и нейното локално произвеждане. "

" Би било неправилно да се допуска, че стопанската система на " Калашников " зависи от продължаването на войната. "

Кафруни отиде още по-далеч, като допусна, че въздействието на войната и произлизащите от нея наказания може даже да е с чиста изгода за Москва.

" Със сигурност милитаризацията на стопанската система може да докара до усложнения по пътя, само че в случай че не друго, цялостното влияние на войната върху съветската стопанска система като цяло е позитивно ", декларира той.

По-нататък той изясни по какъв начин Европа си е вкарала автогол с решението си да се откаже от вноса на съветски енергийни артикули, борейки се с възходящите цени, до момента в който такива като Китай и Индия купуват московския недопечен нефт със забележителна отстъпка. 

А пропускливият темперамент на глобите разрешава на Русия да заобикаля рестриктивните мерки, като трети страни просто могат да изкупуват продуктите на Москва и да ги продават по-нататък. 



Заводът за полутечен природен газ " Ямал " в Сабета, Сибир, Русия

" Европейските страни пострадаха доста от " бумеранга на глобите ", сподели Кафруни.

През 2022-2023 година цените на природния газ внезапно се покачиха, което изключително мощно засегна немската стопанска система, учредена на относително на ниска цена природен газ. Американските експортьори на полутечен природен газ, които дълго преди войната упорстваха администрациите на Тръмп и Байдън да отрежат Западна Европа от съветската сила, завоюваха всеобщо от нараствания експорт за Европа. В резултат на това връзката на европейските страни със Съединени американски щати ще се затвърди, като Англия и страните от Европейски Съюз ще станат още по-зависими от Америка във връзка с военната отбрана, вноса на петрол и газ и достъпа до пазара.  

Тъй като краят на войната в Украйна не се вижда, а съветската войска напредва постепенно, само че устойчиво в Донбас, западните политици са изправени пред обезпокоителен абсурд. 

Без да желаят да дават директна военна поддръжка на Киев, Съединени американски щати, Обединеното кралство и Европа нямат различен избор, с изключение на да продължат да отпускат неизброими милиарди под формата на пакети с помощи за президента Зеленски, като в същото време запълват пропуските и дефицитите в режима на наказания.

Но в случай че последното десетилетие е потвърдило нещо, то е, че актуалният метод към глобите не работи по предопределение, а в очите на мнозина е престанал да бъде ефикасен въобще.  

Д-р Къркъм прикани политиците да преразгледат метода си към глобите, като предизвести, че актуалната траектория няма да понижи военната успеваемост на Русия, само че може да има непредвидени последствия за страните по света. 

" Прекаленото разчитане на механизмите за възпиране като комерсиалните войни и икономическите наказания... в последна сметка води до по-нататъшно нарушение на жизненоважни вериги за доставки, провокира неефективност на бизнеса и привършване на ресурсите ".

dailymail.co.uk
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР