Западните партньори трябва да направят повече, за да помогнат за

...
Западните партньори трябва да направят повече, за да помогнат за
Коментари Харесай

Украйна очаква повече от Запада за деблокиране на пристанищата в Черно море

Западните сътрудници би трябвало да създадат повече, с цел да оказват помощ за деблокирането на черноморските пристанища на Украйна, освобождавайки износа на зърно и метали. За това настоя пред " Ройтерс " Ростислав Шурма, заместник-началник на кабинета на президента Володимир Зеленски.

Той предизвести, че финансите на страната са все по-несигурни.

Логистичните проблеми, свързани с войната, изключително на морското пристанище Одеса, удариха износа, което докара до спад на притока на валута към Украйна до към 2,5 милиарда щатски $ на месец по отношение на към 7 милиарда щатски $ преди войната, изясни Шурма.

Той уточни, че Киев работи дружно с Организация на обединените нации по въпроса, само че съобщи, че " се нуждаем от доста по-решителни стъпки от нашите западни сътрудници, с цел да деблокираме Черно море ".

Шурма настоя за мощни гаранции за сигурност за пристанищата.

По негови думи украинската стопанска система се е свила с 30-40%, откогато Русия атакува страната на 24 февруари, и е от значително значение Украйна да има достъп до финансиране.

" Наистина е от сериозно значение да получаваме 5 милиарда щатски $ на месец, тъй като в противоположен случай, в границите на месец или два, ще бъде в действителност мъчно да се поддържа баланс на цялата система " , предизвести той.

Според Шурма след края на войната стопанската система на Украйна може да се преоткрие като значим снабдител на зелена сила - с капацитет до 50 гигавата - а също да се трансформира в опция на Китай като индустриален център.

Вчера английският външен министър Лиз Тръс увери, че Англия прави каквото може, с цел да рестартира украинската стопанска система и да възвърне износа на зърно от Одеса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР