Западните медии са изумени: жителите на Украйна масово бягат към

...
Западните медии са изумени: жителите на Украйна масово бягат към
Коментари Харесай

Украинците намериха надежден път за бягство към Русия

Западните медии са изумени: жителите на Украйна всеобщо бягат към освободените от киевския режим от съветската войска територии, към Запорожка и Херсонска област. Колкото и да е необичайно, има изцяло формален метод за това. Как работи системата, която може да се назова „ Запорожска врата “, и за какво самото ѝ битие е доказателство за правилността и успеваемостта на Специалната военна интервенция?

„ Украинците се връщат в окупираните територии “ – с това заглавие разгласява “Евронюз”. И по този начин показва или цялостно недоумение на обстановката, която се е развила в Украйна и съответно в Запорожка област, или предпочитание да се скрие същинското положение на нещата. Не, несъмнено, има и такива украинци: те са отпътували за времето на военните дейности, а в този момент се връщат. Мнозина краткотрайно напуснали обаче от дълго време са се върнали. И през днешния ден тези, които пътуват в колони през Запорожие, никога не се завръщат вкъщи.

Заминаването към неконтролираните от Украйна територии стартира напролет и първоначално не беше изключително регламентирано. Но още при започване на юни беше въведена нова процедура за овакантяване на Запорожие в южно направление.

Движението се реализира в колони. Колоните се образуват в региона на Запорожкия авто пазар. Обикновено това са три-четири колони по 50 коли дневно. Само жители на Украйна могат да изоставен. Преди да се замине, е належащо да се попълни и изпрати заявление за тръгване до районната военна администрация в Запорожие и най-важното е да се получи удостоверение за регистрацията на заявката и „ зелена светлина “ за овакантяване. След това можете да се отиде на пазара за коли и да се потърси транспортьор (ако няма личен транспорт).

Официално множеството пасажери се връщат вкъщи, отиват да ревизират сигурността на жилищата и парцела, да посетят или изведат родственици. В множеството случаи това са просто дежурни пояснения за проверяващите на украинските контролно-пропускателни пунктове. Всъщност запорожката „ врата “ е относително елементарен и на ниска цена метод да се драсне от Украйна за всеки, който има причина да го направи.

Кой са тези хора? Първо, бягащи от готовност. Неофициалната цена за пътешестване през западната граница или до Молдова за мъже от 18-60 години е нечовешка: Над 5000 $. И даже за такива пари никой нищо не подсигурява. А удостоверението за невалидност за военна работа коства към 2000 $.

Но с такива документи по този начин или другояче няма да се излезе отвън страната, на границата притежателите им се разкриват незабавно. А по-надеждно с здравно удостоверение към този момент дърпа 10 хиляди.

По-евтино е да отидете през Запорожие до Херсон, оттова до Крим. По-нататък - към Европейски Съюз през Грузия (пътят е по-кратък, само че медиите плашат с опашки на границата) или през балтийските страни. Или можете да останете в Руската федерация.

Типичен образец е история, оповестена през юни в портала “Пикабу”: „ Аз съм на 26 години, кадърен за военна работа, два дни преди да отпътува, получих призовка “, е късото въведение. Следва увлекателно изложение на пътешестване до Херсон, по-късно в Крим, както и опити за отдалечено изтегляне на пари от картите на украинските банки.

Втората група са бежанците самата Украйна. Те, несъмнено, постоянно също бягат от възможна готовност, само че като цяло мотивацията е по-широка. Това са хора, на които военната интервенция на Руската федерация най-сетне отвори очите за вероятностите на Украйна. И те отпътуват за Русия през Херсон и Крим, макар че притежателят на украински паспорт през днешния ден може безпроблемно елементарно да влезе като емигрант в страните от Европейски Съюз.

Но тази безпроблемност е привидна. От Европейски Съюз такива бежанци все в миналото всеобщо ще би трябвало да си отидат, не всеки ще се закачи. И къде ще се върне по-късно? И къде тогава да се върне? В Украйна, избрала постепенно и трудно самоубийство, ли?

Версията на “Евронюз”, апропо, се опровергава от самите украинци. От края на пролетта те приказват за контранастъпление на ВСУ в южното направление. В резултат на това някои поданици на Херсонска и Запорожка област потеглят в противоположната посока, без да желаят още веднъж да бъдат в зоната на бойни дейности. Още при започване на май, съгласно украинската страна, всеки втори гражданин е напуснал Херсон. През юни в Запорожки регионален окръг са регистрирани още към 8000 души, напуснали териториите на Херсонска и Запорожка области, които не се управляват от Украйна.

След това някой съжалява: „ Проклет да е денят, когато взех решение да напусна Херсон за Николаев! Крия се по родственици. Няма с какво да храня децата. Не мога да си намеря работа. Защото съм на военна възраст. Не желая да водя война, тъй като тази война не е наша. Вече получих две призовки от военната работа да се явя. Избягах и от втората квартира. Рядко виждам децата, жена ми също”, оплаква се един от напусналите. Връщането назад съгласно него коства 8000 $.

Но това евентуално са локални цени, заради което доста хора избират да изоставен през „ портата “ в Запорожие. Там превозвачите взимат към 300-400 $ от искащите. Освен че е доста по-евтино, то е и изцяло законно. И даже новият ред за овакантяване, който е в действие от юни, не лимитира потока напускащи. Напротив, даже от данните на украинската страна излиза, че броят на заминаващите единствено се е нараснал.

В началото на юли имаше опасения, че „ портата “ ще се затвори, най-малко за мъжете. След това управляващите осведомиха украинците на военна възраст за нуждата да вземат позволение от военните комисии за пътешестване отвън границите на непрекъсната регистрация. Въпреки това, съдейки по полемиката в тематичните чатове в “Телеграм”, никой не връща мъже на възраст 18-60 години и не издава призовки на контролно-пропускателните пунктове (поне масово). Максимум те предизвестяват за нуждата от връщане преди крайните периоди, посочени в заявката за тръгване, и отговорност при невръщане.

Една от аргументите за такава неочаквана уместност към напускащите (на фона на нападенията над подлежащите на готовност по плажове и супермаркети) евентуално е, че превозвачите вземат по 400 $ не просто по този начин.

Тази цена включва прекосяването на контролно-пропускателни пунктове: всеки автомобил или микробус оставя контрактувана такса на чиновника. Всички са удовлетворени, всички печелят: 150-200 коли са минали, всяка е капка в джоба. Ако се раздават призовки на бариерите, потокът незабавно ще намалее, а с него и облагите на всички участници в схемата.

Колкото до “Евронюз” Подозираме, че даже при такова пояснение шаблонът им е нарушен. Как по този начин човек се завръща в " окупираните " територии?! Нали на същото място вилнеят " окупаторите "! Ето за какво като се заемате да търсите историите на тези, които са пътували през Запорожката " врата ", вие, като предписание, ще се натъкнете на истории и изявленията за тези, които са пресекли този път в противоположна посока: напуснали Херсон, Мелитопол, Енергодар. И няма истории за хора, напускащи Украйна, най-малко в обичайните медии. Трябва да ги потърсите в чатовете в “Телеграм” („ Зелен кулоар “), да помолите другари и познати да ви опишат. Всички тези истории са много типични, само че никой не загатва потока от поданици на районите Запорожие и Херсон, които се връщат вкъщи.

Между другото, би било потребно военно-гражданските администрации на освободените райони на Украйна да изяснят тази обстановка. Включително и за западни медии. Колко жители на Украйна са минали през „ портата “, върнали са се назад, какъв брой са поискали (и получили) краткотрайно леговище, какъв брой от тях подлежат на готовност. Въз основа на тези числа може да се направи не по-малко блестящо показване на резултатите от СВО, в сравнение с от отчет за ударени с “Калибър” цели на територията на Украйна. И най-важното – разбираемо и близо до всеки човек: ето ги хората, толкоз доста са, идват при нас – тъй като истината е зад нас.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР