Западните медии предупреждават, че провалът на контранастъплението ще струва скъпо

...
Западните медии предупреждават, че провалът на контранастъплението ще струва скъпо
Коментари Харесай

Сбъдва се най-лошото. Какво показа контранастъплението на Украйна?

Западните медии предизвестяват, че неуспехът на контранастъплението ще коства скъпо на Киев. Съюзниците от НАТО ще понижат финансирането, доставките на оръжие и ВСУ няма да могат да продължат военните дейности със същата активност. За какво се готви Украйна?

Планът не проработи

Киевският режим приказва за контранастъпление от предходната есен. Чакаха го през зимата, след това напролет, само че ВСУ се придвижиха напред едвам в първите дни на юни.

Максималната задача се смяташе за завладяването на Крим, приемлив сюжет беше премахването на сухопътния кулоар към полуострова. Но, както се оказа, ударните групи имат проблеми даже с превъзмогването на сивата зона на линията на прикосновение,.

“Вашингтон ПосТ ” оповестява, че ВСУ напредват в няколко посоки по едно и също време. В багра влизат подразделения, подготвени по методиката на НАТО и оборудвани със западно оръжие. Ситуацията към момента е неразбираема. Американски публицисти считат, че на Киев ще му трябват няколко месеца, с цел да реализира явен резултат.

Британският ефирен канал “Скай Нюз ” оправдава неубедителните резултати от две седмици нахлуване с минните полета. Освен това съветската войска се пази добре и маневрира сред тактическите линии, което коства скъпо на нападателите. Като цяло, макар необятното потребление на западни бронирани транспортни средства, в това число тежки, триумфът на интервенцията е под въпрос.

Военният наблюдаващ на “Билд ” Юлиан Рьопке показва, че ВСУ са постигнали прочут прогрес в ДНР, само че нещата са по-зле в Запорожка област. Край град Орехов за седмица, съгласно западни анализатори, Киев е изгубил минимум седем танка “Леопард-2 ” и 12 бойни машини на пехотата “Брадли ”. Вярно е, че към 40 хиляди бойци към момента са в запас.

“Ройтерс ” се притеснява, че до момента в който ВСУ се приближат до главната отбранителна линия, те ще понесат прекомерно огромни загуби и няма да могат да продължат настъплението. А дълбочината на съветските укрепления е 10 до петнадесет километра. Факторът " оперативно-тактическа изненада " би могъл да помогне на Киев, само че към този момент го няма.

Западът няма да помогне

Но президентът на Чехия, пенсионираният армейски военачалник Петр Павел е цялостен с оптимизъм. Според него Украйна към момента не е подхванала нищо съществено и сегашните военни дейности са единствено предварителен стадий. „ Въз основа на моя боен опит бих го нарекъл формиращи интервенции “, сподели той. А на 10-12 юли на срещата на високо ниво на НАТО във Вилнюс Алиансът съгласно него ще даде на Киев същите гаранции за сигурност като Израел. Тоест ще дава оръжия и ще отваря достъп до военни технологии.

На собствен ред ръководителят на военния щаб на Европейски Съюз Ерве Блежан повтори, че НАТО няма да изпраща войски в Украйна, защото не е страна в спора и не желае да става такава. Също по този начин в изявление за френския ефирен канал ЛЦИ той сподели, че без значение от резултата от контранастъплението на ВСУ, войната ще продължи. „ Няма да могат да върнат всички територии “, акцентира Блежан.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг счита, че в този момент е прекомерно рано да се каже дали интервенцията на ВСУ ще бъде повратна точка. Но колкото повече напредва Киев, толкоз по-силна ще бъде позицията му в договарянията. В същото време Алиансът към момента не е взел дефинитивно решение за нови доставки на оръжие.

Изданието “Политико ” свързва това с наближаващите президентски избори в Съединени американски щати. Освен това Вашингтон е отчаян от първите резултати от контранастъплението. Киевските управляващи се оплакват, че са подготвени да разискват с тях идващите доставки едвам след края на тази фаза от спора. „ Двупартийната поддръжка за Украйна се пропуква “, написа “Вашингтон Пост ”.

" Още не сме почнали "

Главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни в телефонен диалог с ръководителя на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати Марк Мили заяви за тежки борби от " защитителен и настъпателен темперамент ". И той изиска да се ускори Противовъздушна отбрана.

Михаил Подоляк, консултант на ръководителя на кабинета на президента, сподели: „ Все още не сме почнали контранастъплението, а Русия твърди, че към този момент е спечелила “. Според него сега ВСУ вземат решение няколко задания: да унищожават колкото се може повече съветска жива мощ и техника, както и да сплашат врага с дребни елементи и да настъпят в няколко посоки.

Въпреки това, даже в Киев, мнозина не са съгласни с него. Това не е контранастъплението, което западните сътрудници и жителите чакаха, е уверен политическият анализатор Константин Бондаренко. В изявление за една от локалните медии той сподели, че украинците не би трябвало да се готвят за победна акция, а за „ кървава месомелачка “. " Ще има доста разочарования и рецензии към политическото и военното управление. В същото време напрежението сред президента Зеленски и Залужни, който съгласно слуховете не е подкрепил актуалната интервенция, става все по-забележимо. Това по тази причина на напред във времето излезе командващият Сухопътните войски Александър Сирски ”, изясни Бондаренко.

Украинският политолог Руслан Бортник счита, че би било подходящо да се приказва най-малко за някакъв триумф, в случай че Киев вземе под огневи надзор част от сухопътния кулоар към Крим. В същото време, без значение по какъв начин ще приключи тази интервенция, след нея би трябвало да чакаме обновяване на замразените в Турция договаряния напролет на 2022 година " Може би Москва и Киев ще се приближат до помирение. В последна сметка Украйна реализира стратегическата цел да резервира независимостта си, само че в случай че боевете продължат, този проблем ще стане още веднъж настоящ ", сподели той.

Денис Денисов, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Русия, също предвижда топене на договарянията. " Ако Украйна се провали в контранастъплението, нейните съдружници ще решат, че цялата военна помощ, получена през последната година и половина, се е оказала безполезна. Могат да продължат да се разпределят милиарди долари, само че няма да има дивиденти. Съдейки по информацията на съветски и украински военни репортери, както и на западни медии, нещата вървят към това поддръжката да бъде понижена “, твърди той.

Неуспехът да победи Русия на бойното поле ще върне управляващите в Киев към договаряния – за мир или най-малко за помирение, счита Денисов. Друг вид за Украйна просто няма.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР