Западните държави потвърдиха подкрепата си за Украйна и ангажимента си

...
Западните държави потвърдиха подкрепата си за Украйна и ангажимента си
Коментари Харесай

ISW: Войната в Украйна стана война на боеприпаси

Западните страни потвърдиха поддръжката си за Украйна и уговорката си за развиване на украинската отбранителна индустриална база на 18-ата среща на Контактната група по защитата на Украйна във военновъздушната база Рамщайн в Германия на 23 януари. Украинският министър на защитата Рустем Умеров съобщи, че Белгия възнамерява да даде на Украйна военна помощ на стойност 611 млн. евро (около 663,4 млн. долара) през 2024 година

Това показва Институтът за проучване на войната (ISW).

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин повтори, че Съединени американски щати считат, че Украйна употребява военната помощ по подобаващ метод, и съобщи, че Съединените щати не престават да следят и регистрират предоставената на Украйна американска помощ за сигурност. Остин категорично съобщи, че Съединени американски щати не са видели " достоверни доказателства за корист или нелегално отклонение на американско съоръжение, предоставено на Украйна ".

На 11 януари Службата на генералния контрольор на Министерството на защитата на Съединени американски щати (МО) разгласява отчет, в който се показва, че невъзможността за навреме документиране на избрана помощ , предоставена на Украйна, се дължи значително на рестриктивните мерки, само че това не допуска, че някой от материалните въздушни средства е бил присвоен.

Остин удостовери поддръжката на Съединени американски щати за укрепването на отбранително-индустриалната база на Украйна.

Умеров съобщи, че Украйна е подготвена да влага взаимно в технологии и взаимно произвеждане със заинтригувани компании, с цел да улесни пробива на бойното поле с " нововъведения и забележителен софтуерен прогрес ".

Ръководителят на пресслужбата и осведомителния отдел на Министерството на защитата на Украйна Иларион Павлюк съобщи, че Украйна и неуточнени публични лица са разискали методите за увеличение на производството на оръжия и муниции, основаването на коалиция за произвеждане на артилерия, както и развиването на военновъздушните сили и противовъздушната защита на Украйна.

На 23 януари НАТО подписа контракти за закупуване на над 200 000 артилерийски снаряда, които евентуално ще разрешат на НАТО да изпрати спомагателна помощ на Украйна или да попълни запасите на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и генералният управител на Агенцията на НАТО за поддръжка и доставяне Стейси Къмингс подписаха на 23 януари контракти, съгласно информацията с френската компания Nexter и немската Junghans Defense, за закупуване на към 220 000 155-милиметрови артилерийски снаряди на стойност 1,2 милиарда $ .

Столтенберг съобщи, че войната в Украйна се е трансформирала в " борба за муниции ", по тази причина е значимо НАТО да попълни запасите си, защото алиансът продължава да поддържа Украйна. Не е ясно дали договорите имат за цел да разрешат на НАТО да изпрати спомагателни муниции на Украйна или да попълни личните си ресурси от муниции. Западната помощ за сигурност остава жизненоважна за Украйна, защото всяко постепенно понижаване или ненадейно прекъсване на западната помощ доста евентуално ще отстрани способността на Украйна да се пази сама и може да докара до завземането на доста по-голяма територия от съветските военни в Украйна, приближавайки съветските предни бази до границите на страните - членки на НАТО.

Попълването на запасите на НАТО също е значимо начинание, защото ISW също продължава да прави оценка, че превъоръжаването на НАТО е належащо за въздържане - и в случай че е належащо, за поразяване - на всяка бъдеща съветска офанзива по източния фланг на НАТО, като се има поради, че публични лица от Кремъл все по-често заплашват страните членки на НАТО.

Руските военни блогъри настояват, че съветските сили се борят да компенсират украинските безпилотни самолети и ударите в тила на равнище, належащо за излизане от позиционната война.

Известен съветски боен блогър съобщи на 23 януари, че съветските сили би трябвало да схванат по какъв начин да излязат от позиционната война, само че че съветските сили не са в положение да се концентрират в задоволителна бройка, с цел да пробият украинските линии, защото украинските сили нанасят удари по всички концентрации на сили, по-големи от батальон.

Военният блогър твърди, че украинските сили нападат съветските концентрации на сили даже в околните тилови региони. Той заяви, че украинските сили към момента нападат дребни съветски групи от една-две пехотни роти и от 10 бронирани машини с удари от дронове, което не разрешава на съветските сили да доближат даже до предните украински отбранителни линии.

Военният блогър се оплака, че единственото решение на съветските сили до момента е било да нападат с 10-20 конни пехотинци с бронирани машини, поддържащи на " рисково " разстояние зад пехотата. Свързан с Кремъл блогър отговори съгласно първия блогър, потвърждавайки, че украинският софтуерен прогрес е затруднил съветските сили да концентрират няколко дивизии в обособен географски регион, без украинските сили да открият концентрацията на силите .
 Германия ще достави на Украйна шест хеликоптера Sea King
Германия ще достави на Украйна шест хеликоптера Sea King

Обединеното кралство изпрати първата партида

Военният блогър акцентира, че съветските сили би трябвало да получат предимство в непряката пукотевица над украинските сили и да преразгледат съветското командване и надзор.

Характеристиките и проблемите на позиционната война, които съветските военни блогъри показаха в последните полемики, се припокриват с доста систематични проблеми в съветската войска, от които военните блогъри се оплакват отдавна.

Руските блогъри се оплакват като цяло от неприятния съветски C2, що се отнася до непрекия огън, изтощаването на съветските сили посредством непродуктивни " месни офанзиви " против украинските позиции, неприятното тактическо и оперативно обмисляне и битката за противопоставяне на украинските безпилотни интервенции на фронтовата линия и в околните тилови региони.

Понастоящем няма индикации, че съветското военно командване е подобрило значително който и да е от тези разпознати проблеми на оперативно равнище, належащо за пробив на позиционен фронт в един или повече региони на театъра.

Наскоро обаче съветските сили потвърдиха, че са способни да реализират нищожен тактически прогрес по време на засилени офанзивни старания даже и при съществуването на тези систематични проблеми, изключително край Купянск в Харковска област и Авдеевка в Донецка област.

През нощта на 22 против 23 януари съветските сили нанесоха серия от ракетни удари по Украйна, като новият пакет от удари евентуално е предопределен за продупчване на украинската противовъздушна защита.

Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са изстреляли четири ракети земя-въздух S-300/S-400, 15 крилати ракети Х-101/555/55, осем крилати ракети Х-22, 12 балистични ракети " Искандер " и пет ракети Х-59/Х-31 и че украинските сили са свалили всички ракети Х-101/555/55, пет ракети " Искандер " и две ракети Х-59.

Украински публични лица обявиха, че съветските сили са нанесли удари по Харковска, Киевска, Днепропетровска и Сумска област .

Този пакет от удари е първият случай през последните месеци, в който огромна серия съветски ракетни удари не включва безпилотни летателни апарати " Шахед-136/131 ", които съветските сили постоянно употребяват в опит да пречупят украинските системи за противовъздушна защита.

На 23 януари съветски източник разгласява фрагменти, за които се твърди, че демонстрират съветска ракета, която изпуска във въздуха ракети примамки, а в края на декември 2023 година се появиха сходни фрагменти на съветска ракета Х-101 по време на съветски удар.
 Германия няма да може сама да поддържа армията на Украйна в дълготраен проект
Германия няма да може сама да поддържа армията на Украйна в дълготраен проект

През последните месеци Берлин в действителност усили военните доставки за Киев

Възможно е в този пакет от удари да са употребявани примамки на мястото на безпилотни летателни апарати " Шахед ", с цел да се опитва успеваемостта на потреблението на такива примамки и запазването на " Шахед " за други цели. Изглежда, че украинските сили неотдавна са се приспособили към новите съветски ударни пакети, а съветските сили евентуално не престават да опитват с нови ударни пакети с разнообразни средства за продупчване на украинската противовъздушна защита и да принуди Украйна да разположи системи за противовъздушна защита на избрани места.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат съобщи, че съветските сили са изстреляли главно балистични ракети на 22-23 януари и че Украйна се нуждае от спомагателни средства за отбрана от тези ракети.

ISW продължава да прави оценка, че Русия евентуално се пробва да се снабди с повече балистични ракети от чужбина, в това число от Иран и Северна Корея, защото при избрани условия балистичните ракети могат да бъдат по-успешни при поразяването на украински цели.

Руският външен министър Сергей Лавров се среща с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан и с министъра на външните работи на Палестинската национална власт Рияд ал Малики като част от напъните за задълбочаване на съветските връзки с близкоизточните участници. Лавров се срещна с Абдоллахиан и акцентира усилването на взаимноизгодното руско-иранско съдействие.

И двамата публични представители потвърдиха поддръжката си за " скорошно преустановяване на огъня " в Газа.

Лавров и Абдоллахиан разискаха неуточнени съглашения, които съветският президент Владимир Путин и иранският президент Ибрахим Раиси подписаха по време на визитата на Раиси в Москва през декември 2023 година
 Белгия дава на Украйна 611 млн. евро военна помощ през 2024
Белгия дава на Украйна 611 млн. евро военна помощ през 2024

Рустем Умеров е разискал развиването на фронта с белгийския си сътрудник

Лавров също по този начин удостовери съветската поддръжка за " скорошно преустановяване на кръвопролитията " и " обновяване на процеса на споразумяване на Близкия изток " по време на среща с ал Малики.

Вътрешнополитическият фокус на Кремъл върху " Годината на фамилията " през 2024 година евентуално частично е ориентиран към превъзмогване на продължаващата демографска рецесия в Русия.

На 23 януари съветският президент Владимир Путин подписа декрет, който публично дефинира фамилиите с три и повече деца като " многодетни фамилии " и вкарва разнообразни ограничения за обществена поддръжка на " многодетните фамилии ".

Путин също по този начин акцентира, че фамилията е центърът на съветските " обичайни полезности ", като повтори предходните си изказвания за смисъла на съветските фамилии от годишното си новогодишно послание на 31 декември 2023 година

Фокусът на Кремъл върху 2024 година като " година на фамилията " евентуално има за цел да обезпечи идеологическа основа на съветските старания за увеличение на съветската раждаемост и решение на съветските демографски проблеми.

От началото на 90-те години на предишния век Русия се сблъсква с демографска рецесия, дължаща се на намаляваща раждаемост, застаряващо население, ниска дълготрайност на живота (особено измежду мъжете в трудоспособна възраст) и високи равнища на емиграция.

Войната на Русия в Украйна също оказа въздействие върху някои аспекти на съветската демография, изключително като се има поради, че мъжете в репродуктивна и трудоспособна възраст са главните съветски демографски сили , които се бият в Украйна.
 ISW: Кремъл цели само капитулация и отвод от територии от Украйна
ISW: Кремъл цели само капитулация и отвод от територии от Украйна

Украйна, Армения, Запада - против всички врагове се хвърлят познатите обвинявания, проучва Институтът за проучване на войната

Между 800 и 900 хиляди руснаци в допълнение напущат страната след началото на войната през февруари 2022 година, в това число до 700 хиляди след заповедта на Путин за частична готовност през септември 2022 година

В демографска прогноза на съветската Федерална държавна статистическа работа (Росстат) от октомври 2023 година се планува, че популацията на Русия ще намалее до 138,77 млн. души към 1 януари 2046 година и че темпът на естествено понижаване на популацията ще надвиши 600 000 души годишно в интервала 2024-2032 година, като ще се забави до 400 000 души годишно в интервала 2032-2046 година

Мерките за обществено подкрепяне на фамилиите с три или повече деца и други пронаталистични политики подтикват съветските дами да имат повече деца, с цел да получават компенсации и други изгоди от съветската страна, което евентуално е вярата на Кремъл, че последователно ще усили раждаемостта в идващите генерации и ще забави общия ритъм на понижаване на съветското население.

Руският Балтийски флот организира брегови ракетни учения, които евентуално са ориентирани против провежданите сега учения на НАТО Steadfast Defender 2024.

На 23 януари пресслужбата на съветския Балтийски флот заяви, че екипажите на съветската система за брегова противоракетна защита Bastion са направили електронни изстрелвания на ракети Onyx против имитиращи кораби на съперника във Финския залив, а също по този начин са провели учения за дегизировка и битка със бойкот.

В ученията са взели участие към 50 съветски военнослужещи, които са употребявали 10 единици профилирано военно съоръжение.

Руските публични лица постоянно показват ученията на НАТО като ескалиращи против Русия, макар че рутинно заплашват страните членки на НАТО, а съветското Министерство на външните работи (МВнР) назова ученията на НАТО Steadfast Defender " все по-провокативни и нападателни ", откакто НАТО разгласи ученията през септември 2023 година
 Украйна: Забавянето на помощта от съдружниците коства човешки животи
Украйна: Забавянето на помощта от съдружниците коства човешки животи

Военните се борят с дефицит на муниции, напомни Андрий Йермак

Ученията на съветския Балтийски флот евентуално са част от по-широките старания на Русия да се нарежда против по-широкия алианс на НАТО, подготвяйки се за евентуален предстоящ спор с НАТО, както ISW към този момент е оценявала.

Кремъл може би има намерение да употребява президентските избори в Русия през 2024 година като референдум за войната на Русия в Украйна .

Руският опозиционен политик и претендент за президент Борис Надеждин, който съветският опозиционен канал " Верстка " и съветската работа на Би Би Си разказват като единствения съветски претендент за президент, който се опълчва на съветската война в Украйна, декларира пред " Верстка " в изявление, оповестено на 23 януари, че съгласно него съветската Централна изборна комисия (ЦИК) ще би трябвало да го записва като претендент заради необятната му поддръжка измежду съветската общност.

Надеждин декларира пред " Верстка ", че акцията му събира подписи в поддръжка на кандидатурата му с възходяща скорост от 7000 подписа дневно, само че че се бори с акцията и събирането на подписи.

На 23 януари акцията на Надеждин разгласи, че Надеждин е събрал над 100 000 подписа - количеството, което съветската ЦИК изисква, с цел да записва самостоятелен претендент в изборите - само че че тези 100 000 подписа към този момент са незадоволителни за условията на ЦИК.

Освен това съветската ЦИК изисква евентуалните претенденти за президент да показват подписи от повече от половината федерални субекти (региони) на Русия до 25 януари и че не повече от 2 500 подписа от един федерален индивид могат да се смятат за общо 100 000.

Руското опозиционно издание " Медуза " оповестява, базирайки се на събеседник в акцията на Надеждин, че някои от събраните подписи се смятат за " несъвършени " или " дефектни " и че Надеждин желае " съвършени " подписи, които съветската ЦИК да не може да оспори.

Руски вътрешен източник твърди, че Кремъл е създал механизъм за прекачване на всички гласове на опозицията към Надеждин, с цел да даде на гласоподавателите симулативност на избор, като в последна сметка подсигурява преизбирането на съветския президент Владимир Путин.
 Лондон упорства Европа да ускори помощта за Украйна
Лондон упорства Европа да ускори помощта за Украйна

Сега освен Съединени американски щати, само че и Европа би трябвало да се засилва и да извърши своята роля, настоя министърът на защитата Шапс

Вътрешният източник твърди, че Кремъл ще заплати на Надеждин в подмяна на това, че ще притегли гласовете на опозицията. Надеждин твърди пред " Верстка ", че битката му в акцията, в това число цензурата по съветската държавна телевизия, демонстрират, че той не е " марионетка на Кремъл " макар предходните му връзки с актуалната президентска администрация.

Руската работа на Би Би Си означи на 22 януари, че в началото акцията на Надеждин се е борила за внимание, само че през последните дни той е придобил популярност, което е довело до приток на подписи.

Възможно е Кремъл да реши да разреши на Надеждин да се кандидатира като антивоенен претендент, с цел да употребява фрагмента на неизбежното възкресение на Путин като позитивен референдум за войната в Украйна, защото Кремъл се стреми да се приготви за дълготрайни военни старания.

Руската правна система уголемява обсега на наказателното гонене по каузи за изнудване, с цел да потисне необятно източниците на противоречие.

На 23 януари съветският държавен уебсайт " Лента " разгласява следствие, в което в детайли се разказва по какъв начин съветските съдилища все по-често употребяват член 163 от съветския Наказателен кодекс - членът, в който се дефинира изнудването - за гонене на разнообразни медийни организации за хипотетично инакомислие.

" Лента " заяви, че съветските правни специалисти преглеждат закона за изнудването като " гумен щемпел " - съзнателно неразбираем закон, който може да се пояснява гъвкаво и който съдилищата могат да ползват към цивилен каузи, които нормално не преглеждат по наказателни закони за изнудване.

В някои случаи най-тежката присъда за изнудване може да надвиши присъдата за ликвидиране.
 Байдън: Ако оставим Украйна, какво ще стане с Балканите?
Байдън: Ако оставим Украйна, какво ще стане с Балканите?

Американският президент прикани да не се стопира помощта за Украйна

От " Лента " означават, че чиновниците на медии и компании за връзки с обществеността и публицистите са най-уязвими към разширеното гонене на делата за изнудване, и оповестяват, че единствено през 2022-2023 година съветските съдилища са почнали 19 каузи за изнудване против публицисти и блогъри.

Известен съветски вътрешен източник означи, че съветските съдилища не престават да " бълват наказателни каузи ", като употребяват " порочно " пояснение на съветския закон за изнудване.

ISW и преди е съобщавала за сходни съветски законодателни операции, целящи угнетяване на вътрешното противоречие посредством въвеждане на боязън от наказателна отговорност при каузи, които нормално се преглеждат на гражданска основа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР