Западните Балкани са стратегически регион за Европа. Този регион е

...
Западните Балкани са стратегически регион за Европа. Този регион е
Коментари Харесай

Могерини: В София трябва да участват всички страни от ЕС и Западните Балкани


Западните Балкани са стратегически район за Европа. Този район е част от Европа, без значение от обстоятелството, че към момента не е част от Европейския съюз /ЕС/. Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя акцентира, че по време на срещата на външните министри на страните-членки на Европейски Съюз в Люксембург ще се приказва главно за Западните Балкани и на първо място по какъв начин може да се помогне на тези страни в региона на сигурността и техния разцвет.

Могерини напомни, че на следващия ден ще стане прочут Докладът за напредъка на тези страни, които са в процеса на евроинтеграцията. Самата Федерика Могерини ще посети през идващите дни страните от Западните Балкани - Македония, Черна гора, Албания и Сърбия.

Срещата в Люксембург на външните министри има за цел и да приготви срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се състои на 17 май в София. По време на този конгрес няма да се приказва за разговора сред Белград и Прищина, само че ще се акцентира върху добросъседските връзки и районното съдействие, само че ще бъде дадена директна поддръжка за разговора.

"Много е значимо на срещата в София да вземат участие всички 28 страни, както и всички 6 страни от Западните Балкани. Най-важното е да има цялостно съгласие", оповестяват от Европейски Съюз

От Брюксел акцентират, че срещата в София е от основно значение освен за процеса по разширение, само че за политическото и районно съдействие, както и за съдействието на Европейски Съюз и района в региона на сигурността, а това значи и в битката против тероризма, радикализма, хибридните закани, както и за хармонизиране на европейската външна политика и политиката по сигурност със страните от района. /РТС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР