Западни компоненти във веригата за убийстваЕкспертите на RUSI анализираха компонентите

...
Западни компоненти във веригата за убийстваЕкспертите на RUSI анализираха компонентите
Коментари Харесай

Най-малко 450 вида компоненти в руските крилати ракети и оръжия са внос от Запада

Западни съставни елементи във веригата за убийства

Експертите на RUSI проучиха съставените елементи на 27 типа най-съвременна съветска военна техника, в това число крилати ракети, информационни системи и системи за радиоелектронна битка, които съветската войска употребява за войната в Украйна. За да създадат това, те физически изследваха демонтираните оръжия, оставени от съветските военни на бойното поле или хванати от украинската страна. В тях специалистите са разкрили минимум 450 типа вносни съставни елементи, създадени в Съединени американски щати, Япония, Тайван, Южна Корея, Швейцария, Холандия, Англия и Германия.

Русия няма вътрешна опция на тези съставни елементи: с цел да получат позволение за потребление на задгранични съставни елементи във военно съоръжение, съветските компании трябваше да потвърдят на съветското министерство на защитата, че няма аналози, създадени в страната.

Без сериозни западни съставни елементи Русия не би могла да води войната по метода, по който го направи по време на военния спор в Украйна през 2014 година и продължава в този момент, както и по време на нахлуването в Сирия през 2015 година Ето един елементарен образец: първо съветските военни търсят цел за нанасяне на удар благодарение на безпилотния аероплан „ Орлан-10 “, по-късно предават координатите на тази цел благодарение на радиокомуникационния комплекс „ Акведукт “ и по-късно изстрелват ракета по задачата от „ Торнадо “. Ракетна система за неведнъж изстрелване S.

Всички те съдържат най-важните за работата си детайли, създадени в чужбина. Orlan-10 съдържа камера Sony на кардан с американски електродвигател Hextronik, система за ръководство, основана на микроконтролер от швейцарската компания STMicroelectronics и оборудвана с мотор от японската компания Saito Seisakusho. Радиокомуникационният комплекс " Акведукт " съдържа повече от дузина съставни елементи, създадени от западни компании, да вземем за пример микроконтролер от американската компания Analog Devices и дигитален предупредителен процесор, създаден от американската Texas Instruments. Ракетата 9M549, която се изстрелва от Tornado-S, съдържа сериозни за навигацията детайли, създадени от американските компании Altera Corporation и Cypress Semiconductor.

Тези образци не са неповторими, означават създателите на отчета: други съветски оръжия и съоръжение също съдържат електроника западно произвеждане, без която не могат да действат. Това важи и за ракетите, и за радиостанциите за връзка, и за радиоелектронна битка.

Кои оръжия съдържат сериозни съставни елементи западно произвеждане?

Повечето от 450-те неповторими задгранични съставния елемент, които RUSI откри в съветските оръжия, са създадени в Съединени американски щати - американски компании съставляват 70% от съставените елементи от проучването. Много от тези съставни елементи са елементарна микроелектроника, която се употребява и в цивилни приложения и затова е лесна за набиране.

В някои случаи обаче това са артикули, които са неразрешени за експорт в Русия, изключително в случай че са предопределени за военни цели. Ако някои от тях са създадени при започване на 80-те години, останалите са напълно скорошни. Например западните съставни елементи на крилатата ракета " Калибър " бяха създадени през 2018 година и 2019 година, четири години откакто западните страни постановиха наказания на Русия поради нашествието в Украйна през 2014 година

В редица случаи съставни елементи, открити в съветски оръжия, са били подложени на непоколебим експортен надзор още преди началото на войната през февруари 2022 година Това се отнася както за съставни елементи, създадени в Съединени американски щати, по този начин и в други страни - Европейския съюз, както и във Англия, Япония, Южна Корея и Тайван. Според специалистите на RUSI това значи, че съставените елементи евентуално са били получени нелегално, контрабандно импортирани в Русия или лъжливо трансферирани на производителите на оръжия от първичните купувачи преди нашествието.

.

През 2012 година Съединени американски щати упрекнаха 11 души в хипотетично ръководство на мрежа за контрабанда, която изпраща микроелектроника в Русия „ най-вече за съветски държавни организации, в това число съветските военни и разследващи служби “. Министерството на правораздаването на Съединени американски щати твърди, че посредством привидната компания Arc Electronics са закупили артикули от американските компании Texas Instruments и Analog Devices за доставка до Русия. Между 2002 и 2012 година Arc Electronics достави на съветските производители на военно съоръжение артикули на стойност 50 милиона $.

По-късно, месец след съветското навлизане в Украйна, Министерството на финансите на Съединени американски щати сложи в листата със наказания повече от 30 души и компании, които биха могли да закупят западни съставни елементи за военно произвеждане в Русия. Същите тези създадени в Америка съставни елементи бяха открити от RUSI в съветски оръжия, открити в Украйна по време на войната. Митнически данни удостоверяват, че тези компании не са внасяли западни съставни елементи в Русия непосредствено, а посредством медиатори в Хонконг.

Авторите на отчета означават, че трети страни постоянно се употребяват от купувачи, които се стремят да транспортират следени артикули по метод, който крие крайния консуматор. Например, най-скоро, през юни 2022 година, Министерството на финансите на Съединени американски щати глоби трима души и хонконгската компания EMC Sud Limited, която беше част от загадка мрежа за доставки, обвързвана с съветската ФСБ. Единият от тримата глобени, някогашният сътрудник на ФСБ Александър Кокорев, съгласно Съединени американски щати, е купувал скрито електроника от Съединени американски щати, Япония и Европа за потребностите на съветския военно-промишлен комплекс.

Друга компания, SP Semiconductors Private Limited, производител на полупроводници от Индия, изпрати интегрални схеми от немската марка Infineon на хонконгската компания King-Pai Technology Co Ltd през юни 2021 година По-късно същия месец хонконгската King-Pai изпрати сходни разказани артикули на няколко съветски военно-промишлени компании, като Trade-Component и Radiant, които след това бяха обект на наказания от страна на Съединени американски щати. През юни 2022 година Съединени американски щати също прибавиха King-Pai Technology към листата със наказания за оказване на поддръжка на съветската отбранителна промишленост.

Стоки с двойна приложимост

Докато част от западната електроника, открита от RUSI в съветски оръжия, предстои на регламенти за надзор на износа, останалите оръжия съдържат стандартни компютърни чипове и други съставни елементи, които се употребяват и в цивилни артикули. Ограниченията за експорт не важат за тях, тъй че Русия към момента може елементарно да ги купи.

След нахлуването на Русия в Украйна, Съединени американски щати и други страни не разрешиха износа на високотехнологични артикули за Русия, а софтуерните компании оповестиха, че ще спрат целия експорт за Русия. Въпреки това Ройтерс, дружно с RUSI, откриха, че потокът от съставни елементи от западна марка към Русия не е спрял: след нахлуването в Украйна хиляди колета от такива артикули бяха изпратени в Русия.

Много всеобщо създавани електронни съставни елементи към момента не подлежат на експортен надзор. Освен това има цяла мрежа от снабдители и продавачи в Източна Азия и други страни, които са подготвени да доставят такива съставни елементи на Русия. Руските митнически данни, проучени от Ройтерс, демонстрират, че повече от 15 000 колета западни електронни съставни елементи са били доставени в Русия от началото на нашествието до края на май.

„ В по-голямата си част това са същите чипове, които намирате в колата си или в микровълновата си печка “, сподели за Ройтерс украински боен специалист с достъп до съветски оръжия, открити на бойното поле. Друг специалист, Gean Amaratunga, професор в университета в Кеймбридж, който е прегледал лист на западни съставни елементи, открити в съветски оръжия, споделя, че те не са военни артикули сами по себе си, само че „ всички общоприети интегрални схеми могат да се употребяват както за цивилен, по този начин и за военни цели. " ".

Русия се е научила по какъв начин да преработва цивилни чипове за военни цели, отбелязва Ройтерс. Например западните производители на оръжия постоянно употребяват военни чипове, с цел да ги създадат устойчиви на доста високи температури. Но защото такива чипове подлежат на експортен надзор и се набират по-трудно, съветските оръжейни производители са намерили опция, изясняват украински военни специалисти. И по този начин, в съветските оръжия беше открит специфичен вид микросхема: програмируеми логичен интегрални схеми (FPGA). „ Същността на FPGA е, че те могат да се употребяват наново “, сподели експертът по полупроводници Даниел Нени пред Ройтерс.

" Можете да си купите пералня, да вземете FPGA и да го инсталирате в ракета. Те могат да бъдат препрограмирани да вършат каквото желаете. ", споделя той.

" Важные истории "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР