Западната военна помощ за Украйна е от жизненоважно значение в

...
Западната военна помощ за Украйна е от жизненоважно значение в
Коментари Харесай

Естония подчерта колко важна е западната военна помощ за Украйна

Западната военна помощ за Украйна е от жизненоважно значение в битката ѝ с съветската инвазия и политическата воля за изпращането на такава помощ не трябва да отслабва, сподели през днешния ден естонската министър-председателка Кая Калас, имайки поради неотдавнашните триумфи на украинските въоръжени сили.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6990
" Продължаващата контраатака потвърждава, че военната помощ приближава Украйна до успеха и мира. Нашият фокус би трябвало да е към увеличение на нашата помощ и на оръжейните доставки, с цел да се даде допустимо най-бързо отпор на съветската експанзия ", сподели Калас на съвещание на Военния комитет на НАТО, съобщи ДПА.

Неотдавна при контранастъпление в Източна Украйна украинската войска си върна територии, окупирани от съветските сили. " Неотдавнашното проваляне на Русия на бойното поле (в Харков) е показателно за украинската неотстъпчивост и разум. То демонстрира какъв брой ефикасни са помощта и препоръките на Запада ", съобщи Калас. Естонската помощ за Украйна възлиза на към 0,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт на балтийската страна и ще продължи " толкоз, колкото е належащо ", даде обещание министър-председателката.

Началникът на защитата на Естония генерал-лейтенант Мартин Херем също прикани сътрудниците си от останалите 29 страни от НАТО да продължат да оказват помощ на Украйна. " Ако желаеме да запазим международния ред подобен, какъвто го знаем, Украйна би трябвало да победи. Като началници на защитата би трябвало да настояваме за основна и трайна военна помощ - или под формата на материална поддръжка, образование или друга значима помощ ", сподели Херем, който е хазаин на срещата. " Всички към този момент разбрахме, че това не спринт, а маратон ", акцентира той.

Във Военния комитет на НАТО вземат участие началниците на защитата на 30-те членки на алианса. Комитетът поучава по военните въпроси Северноатлантическия съвет, висшия политически орган на алианса. 

Една от главните тематики на двудневния конгрес на комитета е използването на решенията, взети на срещата на високо ниво на НАТО в Мадрид. За пръв път в съвещанието на комитета като посетители вземат участие началниците на защитата на Финландия и Швеция - двете северни страни, които след съветската експанзия против Украйна взеха решение да се причислят към пакта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР