Западната помощ се превърна в истинско главоболие за Украйна, пише

...
Западната помощ се превърна в истинско главоболие за Украйна, пише
Коментари Харесай

The Economist: Новият враг на Украйна е умората на Запада

Западната помощ се трансформира в същинско главоболие за Украйна, написа The Economist. Съединените щати са парализирани от политически разтърсвания, които затрудняват постигането на съглашение за нов пакет от помощи. И в Европа политиците, които се опълчват на поддръжката за въоръжените сили на Украйна, набират мощ. Всичко това не вещае нищо положително за Киев.

По време на повече от 600 дни пълномащабен спор, Америка беше основният избавител на Украйна, пращайки нужните оръжия, пари и други, с цел да отблъсне съветското нахлуване. Днес обаче Америка се трансформира в огромното главоболие за Украйна. Отпуснатата помощ бързо се изчерпва, а закъсненията в Конгреса пречат на одобряването на нови. Никой не може да каже сигурно по кое време ще дойде - или дали въобще ще дойде.

Ефектът към този момент засегна фронта: Америка се пробва да пести намаляващите си запаси.

" През пролетта военните доставки течаха като пълноводна река. През лятото към този момент беше на струйка. А в този момент църцори едва-едва ", споделя информиран украински източник. Украйна е изправена пред тъмна и студена зима и огромна неустановеност - контранастъплението не съумя да пробие съветските позиции, врагът усилва производството на оръжия, а основният съдружник в лицето на Съединени американски щати е неподвижен от политически разтърсвания и заплеснат от войната на Израел в Ивицата Газа.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин посети Киев на 20 ноември, с цел да увери Украйна, че Америка ще я поддържа " в този момент и в бъдеще ". Остин обаче знае доста добре, че Конгресът управлява финансите и е в ръцете на изолационисткото крило на Републиканската партия, изключително в Камарата на представителите, където ръководи една от нейните видни фигури. От септември насам Конгресът на два пъти одобри краткотрайни резолюции за попречване на прекъсването на работата на федералното държавно управление – и двата пъти изключи новата помощ за Украйна.

Сенатът ще се опита да деблокира помощта през декември, преди опасността от прекъсване на работата на държавното управление още веднъж да възникне през януари. Президентът Джо Байдън изиска 106 милиарда $ спомагателни средства, като 61 милиарда $ са предопределени за Украйна, а останалите - за Израел и други цели на националната сигурност като защитата на границата с Мексико. Републиканците обвързват помощта за Украйна със засилени ограничения за прекъсване на потока от незаконни имигранти през границата с Мексико. Информирани източници настояват, че двете страни в никакъв случай няма да намерят общ език.

Колкото по-дълго не престават забавянията, толкоз повече партиите са обхванати от изборна тресчица. Ако до Коледа не може да бъде реализирано съглашение, някои в Конгреса се притесняват, че новата помощ може да бъде отсрочена до изборите през ноември 2024 година И в случай че Доналд Тръмп победи, това може да завърши вечно. " Времето не е на наша страна ", споделя тъмно един проукраински сенатор.

Украинските водачи изрично отхвърлят концепцията, че Америка може да ги изостави, най-малко обществено. " Не имам вяра, че това ще се случи ", сподели Андрий Ермак, основен асистент на украинския президент Володимир Зеленски, давайки за образец " мощната двупартийна поддръжка " по време на визитата си във Вашингтон този месец.

Според американски оценки след навлизането на съветските войски Съединени американски щати са дали на Украйна помощ на обща стойност 75 милиарда $, а европейските страни - общо над 100 милиарда $. Но най-важното е, че Америка към момента дава по-голямата част от военната помощ, с принос от към 44 милиарда $.

Пентагонът споделя, че има към 5 милиарда $, които остават под властта на президента, с цел да трансферира оръжия от личните си арсенали, и малко над 1 милиард $, с цел да ги попълни. Предвид изчерпването на военните запаси на Запада, както и рецесията в Близкия изток и евентуалната рецесия към Тайван, водачите на Съединени американски щати може да не са склонни да дадат повече, в сравнение с могат да купят.

Показателно е, че пакетите на президента Байдън за Украйна са спаднали от над 1 милиард $ на месец (и пик от над 5 милиарда $ през януари) до 350 милиона $ през октомври и единствено 250 милиона $ този месец. Друг фонд, наименуван Инициатива за подкрепяне на сигурността на Украйна, на стойност над 18 милиарда $, е съвсем привършен. Тези средства са употребявани основно за дълготрайни доставки от американски компании, тъй че поръчаните оръжия ще продължат да идват даже без нов пакет помощ. И най-после, дребна сума (около $25 милиона на месец) автоматизирано се удължава в сходство с настоящите резолюции.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел прикани континента да помогне на Съединените щати и да поеме част от тежестта. Напоследък Европа в действителност пое редица нови задължения. Германия даде обещание да удвои поддръжката за Украйна през идната година до 8,5 милиарда $, както и да достави повече системи за противовъздушна защита. Холандия, Финландия и Литва оповестиха нови пакети за военна помощ. Но облаците не престават да се сгъстяват. Плановете за увеличение на помощта може да бъдат спрени от решение на конституционния съд в Германия.

Крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс, която завоюва най-вече места на последните избори в Холандия, се опълчва на по-нататъшни доставки на оръжие. Това повдига въпроса дали Холандия към момента може да управлява обединението за доставка на Украйна на изтребители F-16. Новото словашко държавно управление към този момент спря военната помощ. Така че украинците се тормозят, че без американско водачество европейците може да се обезсърчат.

В продължаващите артилерийски дуели Украйна към този момент страда от " апетит за снаряди ", отбелязва Майкъл Кофман от мозъчния концерн Фондация Карнеги за интернационален мир. Той пресмята, че през лятото Украйна е изстрелвала 220 000–240 000 снаряда с по-голям диаметър (152 и 155 mm) на месец, само че скоростта на пукотевица понижава и скоро ще падне до 80 000–90 000 снаряда на месец. Но даже тези числа са повече, в сравнение с Америка и европейските страни създават сега - надлежно почти 28 000 и 25 000 на месец.

Западното произвеждане пораства, възнамерява се утрояване на индустриалните размери, само че това ще отнеме година или повече, а част от продукцията ще се употребява за попълване на арсенали и доставки за други страни. Русия изпреварва западните темпове на произвеждане и се подкрепя от вълна от доставки от Северна Корея (по изказвания на западни и южнокорейски медии).

Украйна се пробва да развие своя лична отбранителна индустрия, в миналото мощна в руските времена, само че от този момент западнала. Не на последно място, Киев основава произвеждане на 155-мм снаряди по стандартите на НАТО. " Но колкото и да увеличим локалното произвеждане, ще бъдем мощно подвластни от западните сътрудници ", призна почитан чиновник в Киев.

Ако американската поддръжка намалее, Украйна няма да може да провежда нова широкомащабна контраатака, предизвести Кофман. Може да разшири потреблението на дронове. Но в последна сметка тя въпреки всичко ще би трябвало да се окопае и да укрепи отбраната си. " Украйна би трябвало да се поучи от това, което проработи за Русия. Колкото по-силна е защитата, толкоз по-малко снаряди и войски ще са нужни, с цел да я удържат ", акцентира Кофман.

Руският президент Владимир Путин се похвали, че без поддръжката на Запада Украйна ще бъде изправена пред проваляне до седмица. Но съгласно Джак Уотлинг от Кралския институт на обединените служби за отбранителни проучвания, провалянето евентуално ще бъде " постепенно и мъчително ", а не неочакван колапс.

Ермак го опровергава с тъмен предразсъдък: " Ние направихме своя избор. Ще се борим за победа. Но, несъмнено, тази победа ще пристигна по-бързо и ще спасим повече животи, в случай че помощта продължи. "

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР