Западът ще засили натиска върху Сърбия, очаквайки признаването на независимостта

...
Западът ще засили натиска върху Сърбия, очаквайки признаването на независимостта
Коментари Харесай

Вучич вижда нарастващ натиск на Запада върху Сърбия

Западът ще ускори натиска върху Сърбия, очаквайки признаването на независимостта на Косово. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич след съвещание на Съвета за национална сигурност, осведоми " Новости ".

Заседанието е траяло няколко часа, като една от главните тематики е била обстановката в Косово и Метохия.

" От Сърбия в целия Запад се чака да одобри независимостта на Косово и това е същността на целия развой. Всичко, което желаят от нас, се побира в едно предложение. (...) Нищо не се е трансформирало изключително, също така, че това предпочитание ще бъде изразено по-значително и по-драматично, в сравнение с беше преди ", разяснява сподели Вучич на конференция.

В края на февруари сръбското външно министерство изрично осъди отчета на Европейския парламент, утвърден от неговата комисия по външна политика. Според Белград документът " по недопустим и несъответствуващ метод приканва страните членки на Европейски Съюз да признаят едностранно независимостта на Косово ".

През 1999 година въоръжена борба сред албански сепаратисти от Армията за избавление на Косово и сръбската войска и полиция докара до бомбардировките на Югославия (която по това време се състоеше от Сърбия и Черна гора) от силите на НАТО. На 17 февруари 2008 година косовско-албанските структури в Прищина едностранно оповестиха самостоятелност от Сърбия.

Републиката не е приета от Русия, Китай, Иран, Испания, Гърция и редица други страни. Белград през 2011 година стартира договаряния за нормализиране на връзките с косовските албанци посредством посредничеството на Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР