Западът остро осъди в ООН "клането", продължаващо в сирийската провинция

...
Западът остро осъди в ООН "клането", продължаващо в сирийската провинция
Коментари Харесай

Западът осъди в ООН клането в Идлиб

Западът остро осъди в Организация на обединените нации "клането ", продължаващо в сирийската провинция Идлиб, където Дамаск предприе атака, подкрепена от Русия. Междувременно Иран предложи подпомагане за понижаване на напрежението сред Сирия и Турция, съобщи Франс прес.

На среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, свикана през вчерашния ден по неотложност по искане на Съединени американски щати, Англия и Франция, американската посланичка Кели Крафт показа, че е ужасена от развиването на обстановката.

"Администрацията на Тръмп осъжда най-твърдо режима на Асад, Иран, Хизбула и варварската, неоправдана военна атака на Русия ", сподели тя.

Редица страни, по-специално европейски, също насочиха апел за дейности за "оръжията в Идлиб да замлъкнат ", както се изрази френският дипломат Никола дьо Ривиер.

Подпомагани от съюзни съветски войски, силите на сирийския режим превзеха основен град в провинция Идлиб при нахлуване в района, съпроводено с голям брой опустошения. Вчера там починаха 17 цивилни, в това число деца, припомня Агенция Франс Прес.

Организация на обединените нации е изготвила нов проект за филантропично подкрепяне на провинция Идлиб, за който ще бъдат отпуснати 30 милиона $, оповестиха организациите.

Планът е бил показан на съвещанието на Съвета за сигурност от заместник-генералния секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Марк Лоукок.

Лоукок заяви, че 586 хиляди души са били принудени да изоставен домовете си в Идлиб през последните два месеца. В провинцията не доближават убежища и артикули от първа нужда, а хора и транспортни средства се струпват на опашки по пътищата, пробвайки се да избягат.

"Има незабавна потребност неотложно да бъде обезпечен непрекъснат достъп (до зоната), без да се навреди на цивилното население ", съобщи специфичният делегат на Организация на обединените нации за Сирия Гайр Педешен, представен от Агенция Франс Прес.

По мотив невижданите конфликти сред сирийската и турската войска при започване на седмицата посланикът на Турция в Организация на обединените нации Феридун Синирлиоглу предизвести, че "всяка военна експанзия против турски бойци ще бъде строго осъдена ".

"Иран е подготвен да предложи услугите си за да спомага за политическо решение сред Турция и Сирия във връзка със обстановката в Идлиб ", съобщи иранският представител в Организация на обединените нации Маджид Тахт Раванчи.

Той посочи, че се чака Гайр Педешен да посети на следващия ден Техеран, с цел да разиска тематики, засягащи Сирия, в това число активността на Конституционната комисия, целяща да промени главния закон, отваряйки пътя за споразумяване на спора, почнал през 2011 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР