Западът не се опитва да помогне, но Путин се опитва

...
Западът не се опитва да помогне, но Путин се опитва
Коментари Харесай

На какво си играе Ердоган: защо турският президент ласкае Путин?

Западът не се пробва да помогне, само че Путин се пробва и прави доста действителни неща във връзка с незабавно нужната помощ за най-бедните страни в света: „ Г-н Путин споделя: „ Нека го създадем по този метод, дано се съсредоточим върху Африка, не Европа, подготвен съм да изпратя зърно гратис “. Ние казахме: „ Нека превърнем зърното, което изпращате, в брашно в нашите мелници и да го изпратим на нуждаещите се африкански страни “.

Трогателна картина. И също по този начин, поради богатия минал опит от руско-турските войни, исторически доста нетипична. Може би цялата работа е в това, че ласкателството е съвсем единствената „ политическа стока “, която в никакъв случай не е в недостиг на Изток (и освен на Изток)? Не без него, несъмнено. Но „ цялото “ в действителност не се свежда до това.

Законите на човешката душeвност са универсални: в случай че извадим обособени не доста здрави изключения, тогава се отнасяме добре с тези, които ни вършат положително. А Кремъл през 2022 година – изхождайки, несъмнено, от личните си прагматични ползи – непрекъснато прави положително на Ердоган. Ще се изразя още по-рязко и изрично: Русия се трансформира в повсеместен избавител за турския водач.

Един недодялан, само че в това време доста надарен казахстански политолог неотдавна разказа в обществените мрежи същинската политическа линия на страната си във връзка с украинския спор: Европейците нарекоха това свойство известната азиатска ловкост. Това важи в цялостна степен и за Турция, въпреки и с една значима спогодба.

В Казахстан към украинския спор се отнасят с откровена угриженост. В републиката има райони, в които в напълно близкото минало преобладаваше съветското (или условно руското) население.

Това събитие поражда боязън в Казахстан - не мисля, че е належащо да разгадавам кое. Но Ердоган няма причина да се опасява. И той, надлежно, без боязън от нищо, редуцира купони за украинската рецесия.

Всички знаят, че турската стопанска система върви зле. А Ердоган не съумява да ръководи сполучливо тази толкоз деликатна сфера на човешката активност. И е разбираемо, апропо, за какво не работи.

Президентът на Турция, несъмнено, към момента е надалеч от тези " върхове на икономическата мисъл ", които в този момент изкачи различен " съдружник " на Кремъл Александър Лукашенко. За разлика от водача на Беларус, неговият сътрудник от Анкара към момента не е издал декрет, който строго не разрешава повишението на цените в магазините.

Но президентът на Турция сполучливо се " учи ". Онзи ден да вземем за пример той сподели, че високата инфлация в страната е причина не да се покачват, както учи класическата стопанска система, а да се понижават лихвите.

Когато има подобен повсеместен избавител като Русия, класическата стопанска система може малко да се „ пренебрегва “. Нека се върна към трогателния образец за взаимна руско-турска помощ за Африка, който Ердоган цитира с такава горделивост: „ Ние казахме: „ Нека превърнем зърното, което изпращате, в брашно в нашите мелници и да го изпратим на африканските страни в потребност “.

„ Нуждаещите се африкански страни “ ликуват. Подозирам, че и турските мелничари. Използването на потенциала е ужасно нещо. Но „ мелниците “ са просто непряк бизнес на Анкара. Истинската вест през 2022 година е последователното преобразяване на Турция в световна или най-малко европейска газова суперсила.

След началото на СВО Москва няма доста благоприятни условия да откаже на " турските другари " такова " малко нещо " като големи отстъпки за газ.

Сега Русия в действителност зависи от Турция по доста въпроси. А пристрастяването е доста мощен тласък за отстъпки и отстъпки. Но даже забележителните отстъпки не са най-важното. Благодарение на новите си съглашения с Москва Турция се трансформира в газоразпределителен център в континентален мащаб.

Ясно е какво влияние оказва това на Анкара. Но от опциите, които Москва в този момент има, турският вид никога не е най-лошият (корекция: най-добрият).

Харесват ли западните сътрудници на Ердоган в НАТО неговия политически и стопански флирт с Москва? Разбира се, че не. Но Западът в този момент няма опция принудително да „ върне Ердоган в редиците “.

Оказва се, че многовекторната политика на Анкара покачва нейната политическа капитализация. Ако няма запас за мощ, би трябвало да си поискате - и то учтиво, с поклони, реверанси и същински отстъпки.

Скорошно изказване на шведския външен министър Тобиас Билстрьом: „ Всяка страна има право да бъде предпазена от тероризма и това право се отнася и за Турция... "

" Турция е страна, която е атакувана от години. Турция има законни учредения да се отбрани от тероризма. Шведското държавно управление също счита, че тази отбрана би трябвало да бъде умерена ", съобщи още той.

Превод от дипломатически език на език, говорен от елементарните хора: след началото на СВО Швеция в действителност искаше да се причисли към НАТО. Но тя не може да извърши това свое предпочитание без единодушието на Ердоган. И Ердоган има изискване: желаете ли да влезете в НАТО, другари? Дайте ни тогава тези, които считам за терористи!

Преди това Стокхолм с присъщата си политическа уместност смяташе същите тези хора, които Ердоган изисква да екстрадира, като „ борци за независимост “ или „ политически бежанци “. Но в този момент реториката се промени.

Осъзнавайки, че няма различен излаз, шведите единствено смирено молят турския водач за " сдържаност " в битката му с тероризма. „ Умереността “ е доста шведска. Но несъмнено не турска: до момента в който рецесията бушува в Украйна, Ердоган има всички благоприятни условия да подсигурява, че най-неумерените му претенции ще бъдат изпълнени.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР