Западът не може да открие $200 милиарда от златовалутните резерви

...
Западът не може да открие $200 милиарда от златовалутните резерви
Коментари Харесай

Западът не може да открие $200 милиарда от златовалутните резерви на Русия

Западът не може да открие $200 милиарда от златовалутните запаси на Русия
В случая с блокираните златовалутни запаси на Русия, които Западът възнамерява да съобщи на Украйна от шест месеца, се появи нов непредвиден поврат, оповестяват международните издания.

Американският мозъчен концерн към НАТО е разкрил, че от декларираните 300 милиарда $ Западът в действителност е съумял да замрази единствено 100. Никой не знае къде са останалите 200 и към този момент 9 месеца е невероятно да се разбере.

Освен това отчетът демонстрира, че европейските страни и Съединени американски щати нямат визия какъв брой средства, принадлежащи на Русия, са блокирани в реалност.

Частните диалози сред Атлантическия съвет и американските и задграничните управляващи разкриват, че общият размер на известните активи е по-малко от една трета от 300 милиарда $.

В момента тече интензивна работа за определяне на това къде се намира останалата част и коя съветска институция какво има.

300 милиарда евро е сумата, която се показва в отчет на Руската централна банка. Според него при започване на годината малко под една четвърт от съветското държавно благосъстояние се е съхранявало в златни кюлчета в Русия.

Останалата част е в разнообразни валути. След началото на специфичната интервенция в Украйна страните от Г-7 взеха решение, че имат право да блокират сметките на Руската централна банка в своите банки. Оказва се, че малко над половината от валутния запас на страната е останал в чужбина. Но никой там не знае по какъв начин наподобява.

" Това могат да бъдат разнообразни средства, средства по сметки в търговски банки, средства в разнообразни типове скъпи бумаги. Самата Централна банка на Руската федерация знае и схваща доста добре къде се намират нейните активи.

- Държавите обаче няма подобен обединен централизиран източник на информация ", споделя Лазар Бадалов, доцент в катедра " Икономика " в Националния проучвателен механически университет в Москва, представен от международните издания.

Единственото, на което западните страни могат да разчитат, е същият отчет на Централната банка. Известно е, че Русия държи съвсем 40% в задгранични държавни скъпи бумаги. Но съвсем толкоз повече в депозити и частни вложения. И не щеш ли в този случай е значима комерсиалната загадка.

" Европейските структури, а може би и американските, те просто не виждат крайния притежател, не знаят по какъв начин тази или онази облигация, западна облигация, ще принадлежи на кого - на глобена банка или пък на несанкционирана банка? " - отбелязва Максим Чирков, доцент по политическа спестовност в Московския държавен университет.

Проблемът е, че блокираните съветски запаси към този момент са обещани на Киев от Брюксел. Миналата седмица ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даже разгласи, че има намерение да сътвори фонд, който да ръководи почтено блокираните пари. Сега се оказва, че тя даже не знае от кои сметки да ги изтегли. И може да отнеме години, до момента в който се разбере.

" През последните няколко години се опитвахме да диверсифицираме тази " кошница ", да влагаме повече във валути на страните от Азиатско-тихоокеанският район, само че освен в юана, опитвахме се да влагаме в индийската рупия като цяло, какво ли не опитвахме, с цел да избегнем зависимостта ", споделя политологът Иля Грашченков, представен от международните издания.

Разбира се, това не значи, че Централната банка на Русия ще може да трансферира небрежно съветските запаси назад в страната. Всички финансови транзакции с Москва заплашват европейците със наказания.

Но самият развой на идентифициране и евакуиране на парите ще потопи западните финансови институции във все по-дълбока рецесия. Все по-малко ще желае някой да повери парите си на Брюксел и Вашингтон.

 

Източник: БЛИЦ
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР