Западът е избрал за оръжие срещу Русия икономически, финансови, търговски

...
Западът е избрал за оръжие срещу Русия икономически, финансови, търговски
Коментари Харесай

Руските медии: Санкциите се връщат като бумеранг към Запада, страда най-много ЕС

Западът е избрал за оръжие против Русия " стопански, финансови, търговски и други наказания, които удрят в този момент прочее самите европейци и американци посредством растящите цени на бензина, енергоносителите, храните, посредством загубата на работни места, свързани с съветския пазар. Днес цялата планета е принудена да заплаща точно за упоритостите на Запада ", цитира в. " Комерсант " вчерашна тирада на съветския президент Владимир Путин, коментирал дейностите на Москва в Украйна и реакцията в света.

" Владимир Путин, без подозрение, не води война с Украйна. Той води война със Запада. А значи е бил задължен да схваща, че и Западът ще води война с него, употребявайки всички типове въоръжения (които назовава в този момент стопански санкции), в това число летални за страната ни ", декларира съветският ежедневник.

Военната интервенция в Украйна слага въпроса за салдото на загубите и придобивките на основните участници, както и на световните играчи, написа в същото издание политологът Иван Тимофеев.

За Украйна и Русия към този момент е още рано да се приказва - бойните дейности не престават, показва той. Според него най-сериозни загуби търпи Европейският съюз поради скъсването на голям брой търговско-икономически връзки с Русия и напора на украински бежанци.

Основният проблем на Вашингтон е, че внезапното изостряне на борбата с Русия отклонява запаси от Азиатско-Тихоокеанския район. Съединени американски щати ще би трябвало да усилят военното си наличие в Европа и да концентрират по-малко запаси върху възпирането на Китай. Затова пък обстановката дава опция значително да се увеличи вътрешната дисциплинираност на НАТО и да се реализира по-солиден принос на европейските страни към общата сигурност, разсъждава специалистът.

Официалните съветски малките екрани към този момент приказват съществено за риск от " механически дефолт " на Русия по външни облигации. Точно откакто съветският финансов министър съобщи, че откакто Съединени американски щати замразиха наши златновалутни запаси за към 300 милиарда $, страната ни ще изплаща доларови отговорности към западни банки и финансови институции... в рубли, отбелязва в " Свободная преса " икономистът и публичен деятел Юрий Болдирев.

Последното съгласно него е " парадокс ". " Ако пък схванем и разберем обстановката не официално юридически, а всъщност - от кое място накъде въобще да плащаме нещо на тези, които непосредствено ни постановиха наказания и в действителност конфискуваха нашите златновалутни запаси? ", пита се съветският наблюдаващ.

Редица задгранични компании затварят или замразяват бизнесите си в Русия поради проблеми с логистиката, бързите промени във валутния курс и юридическите тънкости, свързани с антируските наказания, установи организация РОСБАЛТ.

Чуждестранните компании дават работа на 1,5 до 2 % от заетото население в Русия - от решението им дали да останат на съветския пазар директно зависят съвсем 1,5 милиона работни места в страната, показва икономистът Ростислав Капелюшников. След нахлуването в Украйна минимум 380 компании от други страни са спрели или замразили активността си в Русия съгласно представен в публикацията отчет на Йейлския университет.

Изтеглянето на западните компании ще провокира резултата на доминото - може да се срутят една след друга и съветските им компании сътрудници, предизвестява някогашният зам.-министър на труда Павел Кудюкин. Как ще оцелява туристическият бранш, също не е ясно - въпрос е да вземем за пример дали хората ще имат пари за пътешествия, прибавя РОСБАЛТ.

" Известия " разказва " нестабилната обстановка " с онлайн търговията в Русия, където стопират да работят интернет магазини и маркетплейс платформи на известни марки. Експертите и участниците в пазара нямат общо мнение дали нови компании ще се опитат да заемат местата им. Но съгласно всички тях, огромните играчи ще вземат дефинитивни решения, едвам щом се очертае окончателният лист на антируските ограничавания, заключава изданието.

Във връзка с изтеглянето на задгранични компании " Независимая газета " припомня мнения, че " Западът и страни като Южна Корея и Япония желаят да санкционират властта в Русия, само че вместо това санкционират междинната класа, която не може да бъде считана за главния електорат на Владимир Путин ".

Именно за междинната класа е значимо качеството на потреблението, точно такива хора усещат промени в живота си, когато не могат да платят за покупки от задгранични интернет магазини, да вземат заем, да заминат на отмора в Испания, да се отбият в ИКЕА или просто да си купят облекла от нормалната марка, изяснява вестникът. " За модерното общество тук няма нищо обикновено, това е наложително или случайно слизане с няколко стъпала " - властта в Русия " не заложи на междинната класа в стратегически проект ", прави извод " Независимая газета ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР