Западът даде твърд и категоричен отговор на нападението срещу Украйна.

...
Западът даде твърд и категоричен отговор на нападението срещу Украйна.
Коментари Харесай

НАТО и ЕС: Путин върна войната в Европа

Западът даде корав и безапелационен отговор на нападението против Украйна. Европейски Съюз и НАТО в един глас жигосаха решението на президента Путин да стартира военна интервенция и заявиха поддръжка за украинците.

Тази вечер се събират водачите на 27 - те на изключителна среща на върха, свикана поради ескалацията на рецесията. На срещата ще участва и българският министър председател Кирил Петков.

" Путин върна войната в Европа ", оповестиха водачът на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.



Днес в Брюксел имаше срещи в разнообразни формати в централата на НАТО и в Европейска комисия, само че посланието е, че европейските институции и НАТО са единни - единно осъждат офанзивата на Русия и се готвят за отговор, който ще бъде под формата на наказания.

Утре ще има изключителна среща на върха на НАТО, която ще се организира виртуално.

Няколко страни, измежду които и България, желаеха непрекъснати съвещания въз основата на така наречен член 4 от контракта за НАТО, което значи, че съдружниците могат когато и да е да организират съвещания, в случай че имат терзания за личната си сигурност.

Йенс Столтенберг сподели, че Алиансът ще отбрани всеки собствен съдружник, а Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа е подготвена да посрещне и бежанци от Украйна, в случай че това е належащо.

Европейските водачи ще разискват довечера новия пакет от наказания против Русия, който ще бъде още по-мащабен и целеустремен. Очаква се на съветските банки да им бъде стеснен достъпът до европейските финансови пазари, само че и наказания, които ще обиден и съветския софтуерен бранш - нещо, което Европейски Съюз не е правил като огромни наказания.

Очаква се да види дали европейските страни ще се схванат да изключат Русия и от системата SWIFT за интернационалните банкови транзакции.

" Русия атакува Украйна. Това е жесток акт на война. Нашите мисли са със смелия народ на Украйна. Това е тъмен миг за сигурността на Европа. Руската неоправдана и непровокирана офанзива против Украйна излага на риск живота на неизброимо доста хора. С въздушни и ракетни офанзиви, със сухопътни и специфични сили от голям брой направления, ориентирани към военната инфраструктура и огромните градове. Това е преднамерена, невъзмутима и дълго планувана инвазия ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" Рано тази заран съветски военни навлязоха в Украйна - една свободна и суверенна страна. И още веднъж в центъра на Европа почтени дами, мъже и деца умират и се опасяват за живота си. Осъждаме тази варварска офанзива и циничните причини, с които е оправдана. Призовавам Русия НЕЗАБАВНО да спре насилието и да изтегли военните си от украинска територия. Няма да позволим на президента Путин да раздра архитектурата на сигурността, която даде на Европа мир и непоклатимост десетилетия наред, Няма да разгадаем на президента Путин да размени върховенството на закона със закона на силата и грубостта. Той не трябва да подценява силата на нашите демокрации. Европейският съюз застава зад Украйна и народа й. Ще продължим да ги поддържаме. Украйна ще устои! ", разяснява Урсула фон дер Лайен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР