Заобикалящата ни среда изобилства от продукти, които имат негативно въздействие

Заобикалящата ни среда изобилства от продукти, които имат негативно въздействие ...

Пролетно почистване – от какво да изчистите дома си?.


Заобикалящата ни среда изобилства от продукти, които имат негативно въздействие върху здравето ни. В това отношение най-опасни са токсините в продукти, на които сме изложени за продължителни периоди, например тези в дома ни. Каква по-удобна възможност да се отървем от тях от пролетното почистване?

Като най-опасно в дългосрочен аспект се посочва излагането на токсини, които влошават функциите на ендокринната система и нарушават хормоналния баланс на организма. Това са т. нар. ендокринни дисруптори. Вещества с такова въздействие върху организма може да бъдат открити в състава на редица продукти от домакинството. Оказва се, че почти във всяко помещение на дома ни може да има продукти и предмети, които оказват негативно въздействие върху здравето ни. Традиционното пролетно почистване дава удобна възможност да се отървем от тях.

Като основен източник на токсични вещества, увреждащи ендокринната система, се посочват пластмасовите изделия в домакинството, особено по-старите и захабени такива. Те изпускат в околната среда фталати и бисфеноли – вещества, добавени, за да повишат структурата и гъвкавостта на пластмасата. Особено опасни в това отношение са домакинските съдове, в които държим храна и то за продължителни периоди от време. С времето те не само изпускат повече токсични фталати и бисфеноли, но се замърсяват и с бактерии и други микроорганизми.

Най-голямо количество фталати и бисфеноли се отделят, когато пластмасовите изделия се нагряват – например при ползване в микровълнова фурна. Редовното излагане на въздействието на такива продукти се асоциира с висок риск от увреждане на щитовидната жлеза и влошаване секрецията на полови хормони при жените с последващи проблеми с детеродния потенциал.

Още по темата четете на Puls.bg

Източник: tialoto.bg