Занимание по рисуване с деца и много цвят лилав проведе

...
Занимание по рисуване с деца и много цвят лилав проведе
Коментари Харесай

Иван Яхнаджиев оцвети деня в лилаво за децата с епилепсия

Занимание по изобразяване с деца и доста цвят виолетов организира художникът Иван Яхнаджиев в центъра на София, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Пространството в по този начин наречения " триъгълник на властта ", заключен сред постройките на държавно управление, президентство и парламент, доби напълно нов образ. Шареното въодушевление се случи във връзка днешния Международен Лилав ден, в който се слагат проблемите на хората с най-разпространеното неврологично заболяване. Авангардният създател " прегръща " самодейността проблемите на хората с епилепсия да станат публично познати и да привлекат вниманието на институциите и опазването на здравето.


Лилавият ден води началото си от Канада, където през 2008 година дребната Касиди взема решение да приказва за болестта си пред близки и другари. Цветът на лавандулата става цвят на епилепсията и повишението на информираността за тази болест.


Близо 90 000 българи живеят с епилепсия. Много от тях не престават да се сблъскват с тежък дефицит на медикаменти, които не се внасят в България и затова околните им са принудени да ги доставят от други европейски страни.


Според Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) има възрастова дискриминация във връзка с медикаментите, изписвани със възнаграждение от НЗОК, тъй като те могат да се назначават единствено на деца под 18-годишна възраст и при навършването й пациентите остават на процедура без терапия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР