„Занапред трябва да има три мерки за подкрепа на икономиката.

...
„Занапред трябва да има три мерки за подкрепа на икономиката.
Коментари Харесай

Васил Велев: Подкрепяме мярката с кредитите

„ Занапред би трябвало да има три ограничения за поддръжка на стопанската система. Едната от тях са заеми. Това, което се прави в този момент е добре, с цел да се форсира този развой и да се облекчи достъпа до тях. Подкрепяме тази мярка. Липсват обаче другите две”, съобщи Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България пред NOVA.

„ Предлагаме мярката „ 60 на 40” да бъде за времето на изключителната епидемиологична обстановка. Засега тя е до края на юли, само че не е ясно дали няма да бъде удължена. Третата мярка, която отсъства, е поддръжка за закрепените приходи на предприятията със спад повече от 30%”, сподели още той.

„ Настояваме в интензивен порядък да се изплатят парите на междинните и дребните предприятия, които чакат от една година. Този развой продължава да тече, само че незадоволително бързо. За междинните предприятия са платени към 17% от тези, които имат да получават пари и то за първата вълна. Кредиторите от дълго време губят търпение”, съобщи Васил Велев.

„ Причината за забавянето е, че парите се заплащат от стратегия „ Иновации и конкурентоспособност”, а не от бюджета, откъдето това може да стане бързо. Плащат се и от Министерството на стопанската система, а не от НАП”, сподели още той.

И добави: „ Т.е. ние чакаме и настояваме да се изплатят оставащите и то по-голямата част от парите за междинните предприятия, за дребните още не е почнало изплащането и също по този начин за март и април да бъдат изплатени парите и за затворените обекти”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР