Замяната на лева с еврото е лошо решение за България,

...
Замяната на лева с еврото е лошо решение за България,
Коментари Харесай

Бащата на валутния борд: Замяната на лева с еврото е лошо решение за България

Замяната на лв. с еврото е неприятно решение за България, написа в собствен разбор за Forbes " бащата на валутния ръб " у нас Стив Ханке, представен от Блиц.

Причините страната ни да остане отвън еврозоната и да резервира валутния си ръб са няколко. На първо място специалистът отбелязва, че българският лев е привързан с еврото, " негов клонинг е ", и действително страната ни към този момент е част от валутния съюз като е негов   " неофициален член ".
Припомняме, че точно това е един от причините " за " на българското държавно управление за кандидатстване за участие в ERM II - импровизирано сме част от еврозоната и сме подвластни на всички проблеми в нея, само че нямаме право да се възползваме от позитивите.

Стив Ханке е безапелационен: валутният ръб в България е доста сполучлив. Той е научил държавното управление на фискална дисциплинираност, спрял е хиперинфлацията през 1997 година и е предпазил стопанската система от всички външни финансови рецесии, в това число при колапса на съветската рубла и рецесията от 2009 година, написа investor.bg.

Според икономиста валутният ръб е избавил и банковата система при колапса на КТБ през 2014 година.

По отношение на фискалната дисциплинираност и индикатора дълг по отношение на БВП България е един от най-добре представящите се членове на Европейски Съюз, регистрира още Ханке.
" Защо тогава да бъде изменена скица, която работи ", пита се Ханке и показва, че българите също не са склонни да изоставят своя обичан лев и да го заменят с еврото. " Това е симптом, че българите са по-умни от своите политици ", регистрира икономистът. 

Причината за нежеланието на българите е, че те знаят, че влизането в еврозоната ще значи подчинение на суверенитета на паричната система. Нещо повече - бъдещето на еврозоната е нестабилно, а и един път присъединена във валутния съюз България в никакъв случай няма да може да излезе.

Право да влезе и излезе има единствено Дания, която е уговорила опцията да не взе участие в общата парична политика, счита Ханке. " България в никакъв случай не е имала тази алтернатива ", добавя той.

" България ще направи огромна неточност, в случай че влезе в еврозоната - тя ще постави точка на дребното институции в страната, които действат добре, утвърждават се обществото и се ръководят от българи ", написа Ханке, само че без да показва съответно кои са те. Според него те ще бъдат сменени от неразбираем и евентуално неустойчив ред, който България не може да управлява и от който не може да се откаже.

" Премиерът Бойко Борисов би трябвало да спре да слуша Брюксел и да стартира да обръща внимание на българите ", написа в умозаключение преподавателят в университета " Джон Хопкинс ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР