Замразяването е един от най-използваните методи за удължаване срока на

...
Замразяването е един от най-използваните методи за удължаване срока на
Коментари Харесай

Ще се изненадате: Можете спокойно да замразявате тези храни

Замразяването е един от най-използваните способи за удължение периода на валидност на питателните артикули. Той е доста елементарен, ефикасен и здравословен. Струва си да знаете, че замразяването на хранителни артикули не изисква прибавяне на консерванти, а храната не губи своята хранителна стойност, усет и тип след топене.

Ето какви артикули можем да замразяваме без проблем и за какво си коства да го вършим.

Сезонни витаминни бомби

Сред продуктите, които си коства да се замразят, преди всичко би трябвало да се упоменат тези, които не можем да използваме всекидневно. Сезонните зеленчуци и плодове са подобаващи най-вече за заледяване. Перфектен образец за това са ягодите, събрани през юни, които съдържат доста повече витамини от тези от оранжериите, които можем да купим в супермаркета през декември. Същото важи и за множеството плодове и зеленчуци. Въпреки че има типове, които не са подобаващи за заледяване, те са малко. Включват дини и домати, само че множеството от даровете на природата могат да се съхраняват във фризера в продължение на месеци.

Тъй като към този момент знаем, че си коства да замразите плодовете и зеленчуците, в този момент няколко думи за какво да го вършиме.

На първо място, за здраве . Замразяването резервира най-голямо количество витамини измежду другите форми на предпазване на храни. Учените са потвърдили, че по време на замразяването плодовете губят към 40% от своя витамин С. Когато вършим пастьоризиран сок от същите плодове, количеството на витамин С ще спадне със 75%. Същият е казусът с други витамини и микроелементи, макар че загубата им нормално е доста по-малка, в сравнение с при сензитивните витамини С.

Готови ястия

Съвсем съществено! Това превъзходен метод да спестите храна, изключително след празници и фамилни събития. Остатъците от коледния обяд или вечеря, вместо да ги изхвърляте в боклука, могат да бъдат опаковани в пластмасови контейнери или торбички, предопределени за заледяване на храни и сложени във фризера. Когато имате потребност от бърза вечеря, просто размразете част от готовото ядене и можете да се насладите на вкусна храна.

Какви подготвени ястия могат да бъдат замразени?

Месото в разнообразни форми е уместно за заледяване. Можете елементарно да замразите подготвени меса, както и печени и варени меса. Друга група подготвени артикули са всички типове юфка. А знаете ли, че може да замразявате и... сладкишите? Разбира се, не всички. Не се замразяват сладкишите със сметана, до момента в който палачинките с плодове могат да устоят на заледяване без проблеми.

Можем да замразим доста други храни. Те включват да вземем за пример:

Сурово тесто или самун - 3-4 месеца;

Кашкавал - 4 месеца;

Варени ястия - 3 месеца.

Замразяването на зеленчуци, плодове, месо или подготвени ястия е идеалното решение за предпазване на храна. При заледяване продуктите не губят усета или красивия си тип, а намаляването на количеството витамини е малко.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР