Замръзналата ключалка на автомобила е един от най-често срещаните проблеми

...
Замръзналата ключалка на автомобила е един от най-често срещаните проблеми
Коментари Харесай

Лед в ключалката на колата? Има начин да отворим, ето няколко трика за шофьорите


Замръзналата брава на автомобила е един от най-често срещаните проблеми през зимата. Съществуват редица начини за излизане от обстановката, като част от тях са ексцентрични, само че правят работа. Ето няколко съвета на специалисти, които настояват, че тези дейности оказват помощ съвсем постоянно.

На първо място би трябвало да се ревизира дали в действителност всички порти са замръзнали. Понякога в колата може да се влезе даже през багажника, като се стигне до шофьорското място и надлежно се започва моторът.

Какво обаче да вършим, когато нито една от вратите не се отваря?

При по-новите коли дръжките на вратите са покрити с пластмаса, а брава няма. Замръзването при тях е малко евентуално, само че въпреки всичко, в случай че се случи, би трябвало да се смъкна пластмасовата обвивка на дръжката. При тези с брава решенията са разнообразни. Ако ключът не влиза, значи вътре има лед, който би трябвало да бъде разтопен.

Някои пробват със запалването на хартийка, вкарана в ключалката, само че това не всеки път е сполучлив метод. По-добре е, в случай че живеете наоколо, да отидете до дома си, да напълните една кана (или чайник) с топла вода (не гореща) и да полеете към ключалката. В случая обаче има заплаха да се изгорите, а и водата може да попадне в самия механизъм. И надлежно по-късно още веднъж да замръзне.

По-правилното решение в тази ситуация е чайникът да се употребява за друго. Водата се налива в чаша и металната част на ключа се потапя в нея. Трябва да се има поради, че актуалните автомобилни ключове са с вграден чип на охранителна система и по тази причина пластмасовата им част не трябва да се мокри. И преди да се сложи ключът в ключалката, той би трябвало да бъде бързо подсушен, с цел да не попада водата вътре.

Мнозина се пробват да стоплят ключалката с топлота от своято тяло. Трудно би се получило, най-вече да ви замръзнат ръцете. Духане в ключалката също е безмислено и няма да помогне. Работа обаче би приключил сешоар, стига да имате задоволително дълъг кабел, с който той да стигне до автомобила. Нагряването с топъл въздух ще размрази ключалката, само че би трябвало да се работи деликатно – струята би трябвало се насочва на къси шпации и на ниска мощ. В противоположен случай се унищожава боята.

В интернет се продават и специфични ключодържатели за топене. Цената им е напълно налична – 5-10 евро, като те работят с две батерийки. След активирането " жилото " излиза от устройството и се пъха в ключалката за 10 секунди. Ключодържателят има и фенерче, тъй че е потребен и нощем. Проблемът му е, че батериите бързо свършват, което значи, че би трябвало да носите аварийни, а и е относително огромен и го прави неуместен за носене в джоба, където са ключовете на колата. Освен това, постоянно има заплаха от активиране на " жилото ", когато не би трябвало.

Това устройство фактически оказва помощ, само че може и да ви нарани инцидентно. По-доброто решение в тази ситуация е потреблението на запалка. С нея нагрявате металния завършек на ключа и по-късно го пъхате в ключалката (операцията се повтаря 2-3 пъти). Отново би трябвало да се внимава с пластмасовата част на ключа, която ще се разтопи при прикосновение с огъня.

Съществува и различен метод за топене, само че той е много комплицирано осъществим на процедура. Ако покрай вас има различен автомобил с работещ мотор, от неговия аспух може да се прекара маркуч и изгорелите газове да се насочат към ключалката. Това съвсем несъмнено ще помогне, само че в тази ситуация сте прекомерно подвластни от доста условия – друга кола и надлежно - забавянето на нейния водач, който евентуално бърза за работа, както и начилието на задоволително дълъг маркуч.

По-бързото решение е да поискате запалката от другия автомобил. Тя се загрява до алено и по-късно се приближава до ключалката за към 30 секунди. Трябва обаче да се внимава, тъй като може да си изгорите пръстите и да повредите покритието на самата брава.

Как стои въпросът със профилираните средства? Едно от най-известните от тях е WD-40, което ще свърши работа, написа Днес.бг. Тук може да има проблем с неговата дюза, която рано или късно ще престане да работи. И тогава впръскването на течността в ключалката ще се окаже невероятно.

По-разумният избор е да имате на разположение химически размразител, т.е. тубичка със спиртосъдържаща течност. Този " течен ключ " е много по-удобен за потребление – махате капачката, поставяте го в ключалката и с едно натискане вкарвате течността. След към 10 секунди можете да употребявате ключа и вратата най-вероятно ще се отвори.

Разбира се, всичко това са единствено част от способите за решаването на казуса със замръзналите ключалки. Но в множеството случаи те ще оказват помощ, когато температурите са под нулата, а автомобилът е затрупан със сняг и лед.

И още "

Трикове за топене на леките  коли  през зимата, които ще ви спестят време и старания.

 

 

Ето по какъв начин елементарно да почистите заскреженото стъкло, фар и огледало, да отключите вледенената брава и да отворите залепналата в лед врата на колата и да придвижите заседналата в снега кола.

 

 

Зимата нормално е най-неприятното време на годината за водачите на моторни транспорти средства, защото студените месеци постоянно затрудняват придвижването и разкриват най-големите опасения на водачите. Смяна на гуми, разчистване на сняг и лед от колата рано сутринта, запотени предно стъкло и прозорци, закъснения за работа – това надали е цялостен лист на провокациите, които шофирането през зимата може да показа. С помощта на тези хитрини елементарно ще съумеете да се справите с множеството неприятни обстановки, предизвикани от студеното време на открито. Вижте по какъв начин да ги употребявате при потребност, тъй като те са използвани за всяка  марка коли  и не забравяйте, че предварителната защита е доста значима, тъй като няколко секунди подготовка могат да спестят дълги минути неприятности.
Трикове за топене на леките коли през зимата
 коли

Проблем: Заскрежени стъкла.

Решение: Смесете оцет с вода (използвайте разтвор в съответствие 3: 1) и напръскайте с този разтвор върху заледените прозорци, с цел да ги почистите от скреж.

Как може да се предотврати появяването на този проблем: Ако установите, че прозорците на вашата кола към този момент са замръзнали, има един елементарен метод да ги почистите от леда бързо. В бутилка с разпръсквач, смесете следните съставки: 600 мл спирт,200 мл вода, и 1 капка детергент за миене на съдове. Напръскайте със сместа върху заледените прозорци и ледът върху тях ще се стопи.

 коли

Проблем: Замръзнала брава.

Решение: Един елементарен метод да се оправи замръзналата брава на колата е благодарение на елементарен дезинфектант за ръце. Алкохолът в него ще отстрани леда и ще ви разреши да отключите колата си. Просто сложете няколко капки дезинфектант за ръце върху  ключа  си или в ключалката, и вижте по какъв начин работи магията.
Можете да употребявате и още един добър остарял способ за решение на този проблем: загрейте  ключа  за колата с кибритена съчка или запалка, и по-късно го поставете в ключалката. Просто бъдете деликатни, с цел да не се изгорите.

Как може да се предотврати появяването на този проблем: За да не се допусне замръзването на ключалката, опитайте да впръскате малко WD-40 в ключалката. Ако отделите малко време, с цел да извършите авансово тази елементарна процедура, преди студените дни на зимата да настъпят, ще си спестите доста неприятности!

 коли

Проблем: Замръзнали порти.

Решение и предварителна защита:  С помощта на елементарен спрей за готвене, който може да се откри съвсем във всеки супермаркет, ще успеете да забравите за този скучен проблем. Просто напръскайте с него гумените уплътнения към вратите на колата, и го втрийте по-късно с хартиена забрадка.

 коли

 

Проблем: Заскрежени странични  огледала .

Решение и предварителна защита: За да се избегне заледяването на страничните огледала, можете да ги покриете за една нощ с найлонови торбички, инсталирани на място с гумени ленти. Когато свалите найлоновите торбички на идващия ден, ще видите, че огледалата ви са без лед и няма да се постанова да ги почиствате!

 коли

Проблем: Запотени или заскрежени фарове.

Решение и предварителна защита: Първо, почистете фаровете усърдно и ги оставете да изсъхнат добре. След това нанесете тъничък пласт  восък от горната страна. Това ще попречи натрупването на сняг и влага на фаровете, а по този начин ще бъдете в положение да пристигнете там, където би трябвало да отидете, безвредно през тази зима. Плюс това, отбраната ще продължи със седмици.

 коли

Проблем: Запотени стъкла.

Решение: Лесен метод да изчистите замъглените стъкла е с гума за заличаване на тебешир. Този трик елементарно ще почисти мъгливото предно стъкло или прозорец, без да остави оцапана бъркотия след себе си.

Как може да се предотврати появяването на този проблем: Напълнете един остарял чорап или платнена торбичка със суха примес за котешка тоалетна, и го поставете под седалката на колата си. Съдържанието ще всмуква влагата и ще спомогне за предотвратяването на запотяването, за да не ви се случва в никакъв случай повече.

 коли

Проблем: Заседнала в снега кола и пързалящи се гуми.

Решение: Ако карате колата си в студените снежни дни, добра концепция е да си запазите няколко торби с котешка тоалетна в багажника. Ако колата ви остане върху корав сняг или лед, поръсете от плика пред гумите и ще излезете елементарно от  сложното състояние.
Друг трик за изваждане на колата от снежна преспа е благодарение на стелките. Извадете постелките за пода от колата и ги поставете под гумите. Това нормално ще даде задоволително сцепление, за да се освободите от ледената хватка..

 

brightside.me

lazara.bg

trafficnews.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР