Замразете тесните обувки в камерата, ще си отдъхнете Около 80%

...
Замразете тесните обувки в камерата, ще си отдъхнете Около 80%
Коментари Харесай

Как да отпуснем или разтегнем обувки, за да станат удобни

Замразете тесните обувки в камерата, ще си отдъхнете
Около 80% от дамите имат в някаква степен недоволства и увреждания на ходилото и глезените. И повода за това е, че множеството дами носят обувки, които не подхождат на техния номер. Това не е измислица, а факт, подсилен от проучвания.

Може би заради това едно е несъмнено - в случай че обувките основават дискомфорт още в магазина, сигурно ще продължат да тормозят вас и краката ви и в бъдеще.

Ако обаче към този момент сте си купили твърди, тесни обувки или такива, които основават проблем единствено на едно съответно място - на петата, на кокалчетата на пръстите и така нататък, не се отчайвайте и не ги изхвърляйте. Предлагаме ви няколко хитрини, с които може да постигнете разпределяне и разпъване на кожата до заемане на формата на вашето стъпало.

Тези способи са по-ефикасни при обувки от естествена кожа. Изкуствените кожи също се поддават на минимално разпъване, само че нормално си връщат първичния размер. Затова за обувки от изкуствена кожа прилагайте триковете неведнъж, с цел да затвърдите резултата.

Намокрете вътрешната страна на обувките със алкохол, ракия или уиски и ги обуйте незабавно. Тази техника би трябвало да се ползва в домашни условия поради острата миризма на алкохол. За да постигнете още по-голяма разтегливост на кожата на обувките, може да ги обуете с по-дебел памучен чорап, който да напоите с ракия или алкохол. Когато алкохолът се изпари, процедурата може да се повтори неведнъж.

Ако се страхувате, че спиртът може да повреди кожата и имате безполезна купчина остарели вестници, приложете следния номер. Натъпчете компактно обувките с мокри вестници и ги оставете по този начин, до момента в който изсъхнат. След това обуйте, разтъпчете и се насладете на резултата.

Стар " бабин " трик с дългогодишно изпитана резултатност е и замразяването на обувките за денонощие или даже за няколко дни. Просто ги поставете в камерата и по-късно ги обуйте ледени. Усещането може и да не е прелестно, само че при разтъпкване кожата се отпуска и облекчението е реалност. Преди да сложите обувките в камерата или фризера, може и да ги намокрите от вътрешната страна за по-голям резултат.

За по-тежки случаи може да приложите по-крути ограничения. Следващият способ несъмнено уголемява обувката, само че не с повече от половин номер.

Поставете компактно в обувките найлонови торбички, цялостни с вода и по-късно замразете. При замръзването на водата размерът й се усилва и разпъва кожата.

Ако нямате време или предпочитание за осъществяване на тези трикове, просто обуйте новите тесни обувки и се изкъпете с тях. Този трик обаче е малко по-рискован, тъй като някои типове естествена кожа се изсушават и напукват при намокряне. Това може да се предотврати с многообразието от артикули за поддръжка на естествената кожа, които се оферират в обувните магазини.

На последно място може да изпробвате и действието на крема за ръце върху вътрешната страна на обувките. Намажете ги щедро и ги обуйте. Кремовете вършат кожата на ръцете мека и еластична, тъй че може да очаквате сходен резултат и върху обувките от естествена кожа.

Вместо крем за ръце, може да нанесете и течен парафин от вътрешната страна и да оставите обувките да изсъхнат на стайна температура. Не се опасявайте да го прилагате, маслоподобната течност няма да им навреди. Независимо че се получава при дестилацията на петрол, течният парафин е прозрачен и без миризма. Съставен от растителни масла, той попива в кожата и я прави мека и еластична.

Комбинациите от тези хитрини могат да допринесат за по-бърз и удовлетворяващ резултат. Така да вземем за пример обувките, напълнени с мокри вестници, могат да се " замразят " за ден или два, а тези, намазани с ракия или алкохол, да се натъпчат с вестници.

Много от тези способи несъмнено дават резултат както при дамските, по този начин и при мъжките обувки. Не забравяйте обаче, че триковете не са вълшебни и в случай че обувката е не тясна, а просто прекомерно къса, с каквото и да мажете и цялостните, няма по какъв начин да я удължите с повече от половин номер.

Освен от тези домашни тактики може да се възползвате и от услугите на обущар или от многочислените спрейове за разширението и отпущането им.

Ако пък обувките ви са не дребни, а огромни, казусът ви е не огромен, а дребен. Край на памуците в обувката - просто си купете стелки, които могат да лишават цялостен номер от размера, или ползвайте силиконовите уплътнители, които се слагат в задната част на обувката, над петата. Те се продават в множеството магазини за обувки и аксесоари.

За здрави крайници коригирайте по усет и размер

За да бъде комфортна една обувка и да не вреди на краката ви, би трябвало да има висока степен на паропроницаемост, с цел да се избегнат гъбички и неприятна миризма. Трябва да е еластична и да има противодействие при опън, изяснява Борислав Богоев. Той е технолог, моделиер и конструктор на кожено-галантерийни произведения и практикуващ обущар от 25 години.

Преди години най-широко прилаганият способ за разпъване на обувката беше с добре познатите калъпи. Сега се ползват по-модерни способи със специфични машини с челюсти или даже с пара. “Съществува и един " бабин " трик, който съгласно мен е ефикасен - кипвате вода в чайник и държите обувката върху чучура. Когато се напои добре с пара, обувате с пълен чорап и разтъпквате няколко часа ”, поучава Богоев.

По принцип удобството на обувката зависи от извивката на табана, който би трябвало да е идеално съгласуван с височината на тока. Но това не всеки път е по този начин. Ако обаче попаднете на добър занаятчия, всичко предстои на поправяне - съкращаване или унищожаване на тока, пренасяне на каишки, покачване на петата с чеп от корк, дунапрен, гума, даже изцяло префасониране на модела. Добрата обувка се нуждае от добър ремонт.

Грижете се за обувките си освен тъй като са най-важният аксесоар, само че и тъй като неналичието на комфорт в този момент може да значи шипове, артрит, изкривявания, ишиас, гъбички в бъдеще.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР