Замразени доходи, разходи за самолети и нови заеми – обричате

...
Замразени доходи, разходи за самолети и нови заеми – обричате
Коментари Харесай

Нинова: Партиите в НС без БСП узаконяват антисоциалния бюджет на кабинета на Радев

Замразени приходи, разноски за самолети и нови заеми – обричате хората на апетит и обедняване
„ Уважаеми български жители, в член 1 на удължителния закон за бюджета служебният кабинет на Радев замразява приходите ви. Второ, поставя период на тази политика 3 месеца – т.е. до края на март. Но не си мислете, че това е по този начин. Вашите приходи в тази рецесия могат да останат замразени доста по-дълго време. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на разискването на закона за удължение на държавния бюджет.

Тя изясни: „ В един идващ параграф на закона се споделя, че този период от 3 месеца се прекъсва за времето, в което няма Народно заседание. Представете си, че изпаднем в догадка да не се сформира кабинет. Президентът, както го е подкарал, може да връчи втория и третия мандат февруари или март – както си реши, тъй като към този момент от дълго време е отвъд Конституцията. Представете си, че третият мандат не се осъществя и отиваме на избори, по кое време ги виждате тези избори, несъмнено средата на годината – май или юни. Този закон на служебния кабинет значи, че до юни можем да стоим със замразени приходи. “

„ Обричате хората най-малко половин година, в случай че няма държавно управление, на апетит и на обедняване “, безапелационна бе Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия уточни и други притеснителни текстове от закона. По нейните думи, на кабинета се позволява да извърши капиталови разноски, утвърдени от Народното събрание. „ Става дума за едни самолети за няколко милиарда лв.. Днес ще се позволи на служебния кабинет да продължава тези капиталови разноски да ги извършва, до момента в който ви е замразил приходите за половин година “, акцентира Нинова. Тя обърна внимание и на различен миг – че ще се позволи на служебния кабинет да вземе заеми до 12 милиарда евро.

„ Замразени приходи, неизвестно докога, при растящи цени и инфлация, разноски за самолети и отворена врата за взимане на нови заеми. Това ще направи през днешния ден Народното събрание – ще узакони един противообществен бюджет “, заключи Корнелия Нинова.

„ Това, което се случва през днешния ден тук, е най-малкото шокиращо. Не допускате предложенията на „ Българска социалистическа партия за България “ със следните причини – не можело в удължителен закон сред първо и второ четене да се вършат такива оферти, а при започване на тази година, при същата обстановка, беше допустимо “, сподели още тя.  

Нинова напомни, че при започване на 2022 година в подобен случай са приели промени в редица закони, касаещи приходите, и даде образец със Закона за обществените услуги, Закона за хората с увреждания, Закона за персоналната помощ, Закона за енергетиката – за обезщетенията и увеличение на заплатите на медицинските служащи.

„ Значи, при започване на 2022 година е допустимо сред първо и второ четене да се вършат оферти и те да бъдат одобрявани, а в този момент това не е допустимо. Защо? Кога и коя от двете практики е естествена? Това първо. Второ, отхвърляте предложенията на „ Българска социалистическа партия за България “, само че допускате и комисията е приела на второ четене, в случай че не същите, то сходни оферти на други парламентарни групи “, обърна внимание Нинова и уточни, че левицата е предложила вид  за преизчисление на пенсиите, което е несъмнено за неприемливо, а това на друга парламентарна група, предложила актуализация на пенсиите по друго швейцарско предписание, освен е позволено, само че и подкрепено от комисия.

„ И по какъв начин по този начин? Що за двойни стандарти? Има ли право в тази страна, има ли Конституция, има ли устав за работа на Народното събрание? Предложения, щом са направени от „ Българска социалистическа партия за България “, не може, само че в случай че са направени от други групи – може. Нека да чуе българският народ защо става дума “, посочи водачът на Българска социалистическа партия.

„ Да се знае кой е отговорен за антисоциалния бюджет преди всичко – президентът Радев и правителството му. И на второ място – ГЕРБ, Демократична България, БВ и Движение за права и свободи, които го одобряват “, безапелационна бе Корнелия Нинова. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР