Замисляли ли сте се кои са най-често консумираните храни в

...
Замисляли ли сте се кои са най-често консумираните храни в
Коментари Харесай

Най-консумираните храни в света на глава от населението

Замисляли ли сте се кои са най-често употребяваните храни в света. Може би първата асоциация е с ориз или картофи, пшеница и други съществени култури. Доклад на ceoworld демонстрира Кои са най-популярните хранителни артикули в света-консумирани освен в една област, а в целия свят.

Разбира се оризът цари като съществена храна, поради своята досегаемост, и е жизненоважен източник на прехранване в международен мащаб. Освен него пшеницата и царевицата също са всеобщи храни, поради тяхната адаптивност към разнообразни кухни. Но храни като киноа и авокадо, въпреки също богати на хранителни субстанции, идват с по-висока цена, което лимитира тяхната досегаемост.

Моделите на ползване варират съгласно района. Картофите са съществена храна в Европа, като междинната годишна консумация е от 90 кг на човек. Междувременно маниоката (кореноплодно растение), публикувана в Африка, служи като ежедневна храна за към половин милиард души.

Класацията на най-консумираните храни в света се основава на два индикатора: ползване на глава от популацията и произвеждане на глава от популацията. Чрез заграбване на съответни тегла на всеки индикатор, ние изчислихме претеглени междинни стойности, с цел да определим относителната значителност на всеки аршин.

Ето и кои са най-често употребяваните храни в света, 2023 г

Мляко:

Потребление на глава от популацията: 79,3 кг.

Топ 5 на страните-производителки на мляко в света: Индия, Съединени американски щати, Китай, Пакистан и Бразилия.

През последните три десетилетия международното произвеждане на мляко означи забележителен растеж - над 59%. През 2019 година международното произвеждане на мляко доближи 881 милиона тона, а потреблението на млечни артикули на глава от популацията до 114,7 кг. Можем да си представим за каква промишленост става въпрос.
 Снимка 623174
Източник:

Ориз:

Потребление на глава от популацията: 78,4 кг.

Оризът се отглежда на 158 милиона хектара годишно. Той е главен хранителен източник на доста азиатски пазари. Цените на ориза оказват доста въздействие върху инфлацията на цените на храните и продоволствената сигурност, изключително за хората с по-ниски приходи.

Очаква се цените на ориза да се повишават до 2024 година
 Снимка 585619
Източник:

Пшеница:

Потребление на глава от популацията: 67 кг.

Пшеницата се отглежда в над 170 страни в света. Китай, Индия и Европейският съюз са топ три производители на пшеница.

Русия е най-големият експортьор на пшеница през 2021 година с обща стойност от 8,92 милиарда $.
 Снимка 581945
Източник:

Картофи:

Потребление на глава от популацията: 32,9 кг.

Това е богата на богати на въглехидрати, диетични фибри и калий храна.

Те са с ниско наличие на мазнини и умерено количество калории.

През 2021 година светът е създал цели 101 милиарда тона картофи. Отглеждат се в 100 страни по света.
 Снимка 316749
Източник:

Домати:

Потребление на глава от популацията: 21,2 кг.

Доматите идват от Централна и Западна Южна Америка. Предвижда се пазарът им да доближи 273,2 милиарда $ до 2031 година, с годишен ритъм на напредък от 4,635% през прогнозния интервал (2023-2031 г.).

Само за Съединени американски щати общата стойност на пресните и модифицираните домати, създадени през 2015 година, е надлежно 1,22 милиарда $ и 1,39 милиарда $.
 Снимка 575301
Източник:

Царевица:

Потребление на глава от популацията: 18,2 кг

Царевицата е жизненоважна съществена храна за популацията в Съединени американски щати, Китай, Бразилия, Мексико и Индия, които са главните производители.

Царевицата е чудесна суровина, която може да се употребява за съвсем всичко - хранителни артикули, разнообразни промишлени артикули, в това число пластмаси, лепила и козметика.
 Снимка 625056
Източник:

Захар:

Потребление на глава от популацията: 20,4 кг.

Най-големите производители на захар са Съединени американски щати, Бразилия, Индия, Тайланд, Китай. Захарта е универсална съставна част, употребена в разнообразни хранителни артикули и в промишлени приложения като произвеждане на етанол и биогорива. Очаква се индустриалният пазар на захар да доближи стойност от 59,1 милиарда щатски $ до 2028 година
 Снимка 620431
Източник:

Морска храна:

Потребление на глава от популацията: 20,2 кг.

Морските блага са значим източник на протеини и съществени хранителни субстанции като Омега-3 мастни киселини, значими за сърцето и мозъка. Основните страни производителки са Индонезия, Индия, Виетнам и Съединените щати.
 Снимка 493053
Източник:

Маниока:

Потребление на глава от популацията: 15,3 кг

Маниоката е нишестена, грудкова просвета, създавана в Африка, Азия и Южна Америка. Водещи производители на маниока са Нигерия, Индонезия, Тайланд и Бразилия.

Консумира се прясно или модифицирано в артикули като брашно, чипс или тапиока.

Пазарът на маниока беше оценен на 175,9 милиарда $ през 2022 година и се чака да нарасне до 254,28 милиарда $ до 2032 година с 4,18% годишен ритъм на напредък. Той се дължи на увеличеното търсене за използването му в производството на подсладители и в закуски и зърнени храни.

Пилешко:

Потребление на глава от популацията: 15,6 кг.

Пилешкото месо е главен източник на протеини в международен мащаб, като Съединени американски щати, Китай, Бразилия и Индия са водещи производители. Трябва да се означи, че през 2021 година цената на продажбите на пиле възлиза на 14,9 милиона $, което е 20% спад от 2020 година
 Снимка 323895
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР