Заминах за Германия с една раздрънкана "Лада" и една раница.

...
Заминах за Германия с една раздрънкана "Лада" и една раница.
Коментари Харесай

Плевнелиев: Държавния глава не трябва да се бърка в работата на правителството какви самолети ще купува


Заминах за Германия с една раздрънкана "Лада " и една раница. Едва по-късно към този момент имах стотици офиси и доста служащи. Това показа пред "Събуди се... " президентът Росен Плевнелиев. Темата "Германия " е настояща, тъй като през днешния ден там се организират парламентарни избори. Плевнелиев описа, че при първата си среща с канцлера Меркел й разказал къде е научил по този начин добре немски. "На градежа, госпожо. На вашия градеж ", споделил той на Меркел. Плевнелиев посочи, че сегашният канцлер на Германия е извънреден политик, един от най-големите в международен мащаб.
Плевнелиев разяснява и визитата в Съединени американски щати на своя правоприемник - Румен Радев, който се изяви на трибуната на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и се срещна с българската общественост в Ню Йорк.

"Имам много по-различна позиция от тази на президента Радев... За първи път в историята на Организация на обединените нации имаме американски президент, който от най-високата естрада на планетата заплашва друга страна. Никога до момента не е имало такава открита опасност. За мен оръжията и потреблението на военни технологии е тъкмо противоположното на дипломацията ", разяснява Плевнелиев.

Той "скромно " означи, че непрестанно получавал "огромно интернационално самопризнание ". "В Организация на обединените нации бях поканен от най-влиятелната американска неправителствена организация "Конкордия " за международен спор за бъдещето на планетата. За няколко дни ние плувахме в международната политика. Като човек от другата страна на барикадата, приказвах доста свободно ", посочи Плевнелиев.

Помолен да разяснява връзките министър председател - президент, той отговори: "Когато министър председателят и президентът са тук, в България, да седнат и се схванат за самолетите и корабите. Но когато единият е тук, а другият оттатък океана, може би е редно да седнат и да замълчат. Този проблем със самолетите стана "моторно " прочут, в който и двете страни имат своите причини. А не наподобява на президента да се бърка по никакъв метод в работата на държавното управление какви самолети ще купува ", означи Плевнелиев и добави: "Най-доброто за България е да седнат и да се схванат, а не да приказват през океана ненужно ".

Плевнелиев посочи, че в никакъв случай не се е месил в работата на Министерството на защитата: "Сега, когато президентът не е боен, му наподобява да застане в профил и да не се меси в работата на държавното управление. На президентската институция й наподобява от време на време да замълчи и да застане в профил ".

"Ще го кажа доста ясно - неуспехът на президентът е крах за всеки българин. Но дано не му спестяваме грешките, с вярата, че той ще се поучи от тях ", съобщи Плевнелиев.

Като равносметка той означи своя персонална неточност - не е обяснявал постоянно добре това, което прави. "При мен зависимости не е имало ", побърза да означи той и съобщи, че "Манипулираната истина е най-страшната истина ".

Запитан за какво не е разсекретил стенограмата за КТБ, той отговори: "От ден първи като държавен глава аз търсех път по какъв начин да покажа президентската институция на напред във времето. Винаги съм мислил дали институцията президент ще завоюва или изгуби... Не бях срещу разсекретяването на стенограмата. Но институцията стана по-слаба поради обстоятелството, че разсекретяването стана метод да се завоалира и замете обстановката ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР